Güney Kıbrıs’ın Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Milletvekilleri Hristos Stilianidis ve Neoklis Silikiotis’in enerji konularıyla ilgili düzenlenen bir toplantıda söylenilenleri farklı yorumladıkları haber verildi.

Politis gazetesi Stilianidis ve Silikiotis’in AB Enerji Genel Müdürü Dominique Ristori’nin AP’ın yetkili komiteleri huzurunda önceki gün enerji güvenliğiyle ilgili Avrupa stratejisi hakkında yaptığı analizleri takip ettiklerini, ancak Güney Kıbrıs’ın bu stratejik çerçevede oynayacağı rolle ilgili olguları çok farklı algıladıklarını yazdı.

Stilianidis’in dünkü açıklamalarında, Ristori’nin “Avrupa Komisyonu, Avrupa Enerji Güvenliği Stratejisi’nin yeni önceliği olarak, Kıbrıs’ın son derece önemli enerji yataklarından dolayı  güney Avrupa’da Akdeniz enerji kavşağı yaratılmasını öneriyor” şekilde sözlü güvence verdiğine işaret ettiğini aktaran gazete, Silikiotis’in ise hayal kırıklığı yaratan bir sonuca vararak, “Kıbrıs enerji güvenliği Avrupa stratejinde yer almıyor” dediğini kaydetti.

Habere göre Ristori’nin tanıttığı Komisyon’un enerji güvenliğine ilişkin Avrupa stratejisiyle ilgili çok sayfalı açıklamasına göz atıldığında, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki doğalgaz yataklarının keşfine, sonbaharda yapılması planlanan yeni sondajlara ya da Vasiliko’da doğalgaz sıvılaştırma kara terminali inşası perspektifine somut olarak değinmediği görülüyor.

Ancak (Yunancaya çevrilmiş) metnin 19’uncu sayfasında “AB’nin, güney Avrupa’da doğalgaz Akdeniz kavşağı oluşturulması amacıyla Kuzey Afrika’dan Doğu Akdeniz’e kadar ortaklarıyla siyasi ve ticari diyaloğu artırması gerekiyor” ifadesinin yer aldığına işaret eden gazete, bunun, Avrupa enerji piyasasının yabancı kaynaklara ve Rusya’da bağımlılığının azaltılması amacıyla Doğu Akdeniz’de keşfedilen ya da keşfedilmesi muhtemel olan doğalgazın değerlendirilmesi perspektifine yapılan tek dolaylı atıf olduğunu belirtti.

19’uncu sayfadaki Güney koridoruyla (Southern Gas Corridor) ilgili söz konusu ifadenin dolaylı olarak Güney Kıbrıs doğalgaz üretim perspektiflerini de kapsadığını belirten gazete, bu kısımda Azerbaycan’dan (ya da Türkmenistan, İran, Irak gibi diğer ülkelerden)  Avrupa’ya doğalgaz naklinde kavşak olarak Türkiye’ye verilen önemin de açık olduğuna dikkat çekti.

Habere göre Stilianidis, bir sorusu üzerine Ristori’nin, Güney Kıbrıs’ın son derece önemli enerji kaynaklarının Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Enerji Güvenliği Stratejisi’nin yeni önceliği olarak Güvey Avrupa’da Akdeniz enerji kavşağı yaratılmasını önermesinin temel sebeplerinden biri olduğunu söylediğini belirtti.

Stilianidis’e göre Ristori, Komisyon’un Rum Yönetimi ve müdahil ortaklarla sıkı bir temas halinde bulunduğunu ve Akdeniz enerji kavşağının yaratılmasının İtalyan AB Dönem Başkanlığı’nın önceliklerinden biri olduğunu belirtti.

Silikiotis ise Komisyon metninde Doğu Akdeniz’de keşfedilen önemli yataklar ve bunların nasıl değerlendirileceğine maalesef özlü olarak değinilmediğini söyledi.

Metinde Akdeniz kavşağı yaratılmasıyla ilgili genel bir ifadenin bulunduğunu belirten Silikiotis, Güney Kıbrıs’ın oynayabileceği çok önemli enerji rolünün tamamen görmezden gelindiğini savundu.

(HC/ŞEB)