AKEL Polit Büro üyesi Stefanos Stefanu, Fileleftheros gazetesine verdiği söyleşide, AKEL’in Kıbrıs sorununa ilişkin kırmızı çizgilerini anımsattı.

Habere göre Rum tarafının kırmızı çizgilerinin ne olması şeklindeki bir soru üzerine Stefanu, ilk önce, AKEL’in herhangi bir çözüm istemediğinin altını çizerken, belirli kaliteli nitelikler ve ilkelerin var olduğu bir çözümü arzuladıklarını ifade etti.

Stefanu sözlerinin devamında, tüm bunların yerine getirilmemesi durumunda çözüme müsamaha göstermelerinin söz konusu olmadığını belirtti.

Kıbrıs sorununun çözümünün, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üniter  devletten federasyona dönüşmesiyle, devamını sağlamasını garanti altına alması gerektiğini belirten Stefanu, çözümün, devletin, gevşek değil güçlü, tek olması, ayrıca  tek vatandaşlık ve tek uluslararası temsiliyete sahip olması gerektiğini de ifade etti.

Stefanu, insan haklarının ve temel özgürlüklerin, kendileri için önemli olduğunu ve bunların, sınırlandırmalar olmaksızın engelsiz bir şekilde işlev göstermesi gerektiğini söyledi.

Stefanu açıklamasında ayrıca AKEL için, Kıbrıs sorununun çözümünün, “işgal” olgusunu, de facto bölünmüşlüğü sonlandırmasının, halkı ve devleti yeniden birleştirmesinin, özellikle öneme sahip olduğunu belirtti.

Bir başka soru üzerine AKEL’in, Kıbrıslı Türklerle diyalog ve temas içerisinde olmaya devam ettiğini belirten Stefanu, AKEL’in, Kıbrıslı Türklerle yıllardır ilişkileri muhafaza eden tek parti olduğunu, bunun da, Kıbrıs Türk toplumunun ne hissettiğini ve nasıl davrandığını anlamalarına yardımcı olduğunu söyledi.

Kıbrıslı Türklerle yapılan temaslardan, Kıbrıslı Türklerin çoğunluğunun isteğinin çözüm ve yeniden birleşme olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Stefanu, “bu isteğin, Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk liderliğine seçilmesiyle de dile getirildiğini” ifade etti.

Ankara’nın kartlarını henüz açmadığı savunulup Ankara’dan neler beklendiğine ilişkin bir soru üzerine Stefanu, Türkiye’nin niyetlerinin müzakere masasında ortaya çıkacağını savundu.

Bugüne kadar oluşan olgular temelinde Kıbrıs sorununun çözümüne yol açacak formülün bulunabileceğine inanıp inanmadığı şeklindeki bir soru üzerine ise Stefanu, müzakerelerin, Kıbrıs sorununda bütünlüklü, karşılıklı kabul edilebilir bir anlaşmaya varılıp varılamayacağını ortaya koyacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk liderliğinde yer almasının olumlu bir gelişme olduğunu ancak her şeyin ve herkesin müzakere masasında değerlendirileceğini ifade eden Stefanu, şu ana kadar sahip oldukları bilgilendirmenin, iki tarafın müzakerelerde ayrıntılara girmediği şeklinde olduğunu dile getirdi.

Stefanu, iki tarafın, mülkiyet gibi bazı konuların görüşme çerçevesini ortaya koydukları ancak konuların farklı boyutlarının özlü bir şekilde ele alınmasına girmediğini de söyledi.