“BARBAROS’UN BAĞLI OLMASI ERDOĞAN’IN JESTİ, BU JESTE OLUMLU KARŞILIK VERİLMELİ”

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat’ın geçen hafta Ada’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Rum Yönetimi’ne, Türkiye’nin Navtex yayımlamış olmasına karşın Barbaros Hayreddin Paşa gemisini Gazi Mağusa’da bağlı tutmasının, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “jesti olduğu ve bu jeste olumlu yaklaşılması gerektiğini” söylediği bildirildi.

Fileleftheros “ABD’nin Perde Gerisi Dalışları... Barbaros’un Mağusa’da ‘Bağlı’ Olması ‘Erdoğan’ın Jesti!’ Addediliyor... Müzakerelerin Yeniden Başlaması İçin Yoğun Faaliyetler” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum Yönetimi’nin, “Erdoğan’ın jesti” ifadesini ilk kez işitmediğini vurguladı ve Amerikalılar ile diğerlerinin, sismik araştırma yapılmamasını müzakerelerin yeniden başlaması için küçük bir fırsat penceresi olarak gördüklerini yazdı.

Bu görüşte olanların, Rum tarafı “Erdoğan kısa süre önce, sondajlara başlamak üzere Kıbrıs MEB’ine platform getireceğinden söz etti” dediğinde, önemsizleştirmeye çalıştıklarını yazan gazete Amerikalı yetkililerin “Erdoğan kamuoyu önünde çok şey söylüyor” dediklerini, Rumların ise cevap olarak “evet ama genelde söylediğini yapıyor” diye üstelediğini kaydetti.

Gazete perde gerisinde Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için çaba harcayan Amerikalıların, bölgedeki çıkarlarını etkilediği için Doğu Akdeniz’deki gerilimin azaltılmasını hedeflediğine vurgu yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Davos’ta görüştüğü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e söylediklerinden, ABD’nin perde gerisinde Ankara nezdinde girişimlerde bulunduğunun anlaşıldığına işaret eden gazete, özetle şunları yazdı:

“Ankara ile görüşmeler var göründüğü sürece baskılar Lefkoşa’ya yöneliyor. Doğrudan ticaret konusu, Kıbrıs Rum tarafına baskı unsuru olarak geri döndü. Lefkoşa’nın elindeki bilgiler Brüksel’in, Anglo Amerikanların ve Barış Gücü raporuna eklemeyi kabul eden BM’nin de desteğiyle, tüzüğün ileri götürülmesinde önderlik rolü oynadığını gösteriyor.

Bilgi sahibi kaynaklar Barbaros araştırma gemisinin Navtex’in sona ermesine, 6 Nisan’a kadar demirli kalacağını, ardından Ankara’da olguların değerlendirileceğini ve ona göre hareket edileceğini vurguladı.”

Haftalık Kathimerini “Erdoğan Platformda Kararlı” başlıklı haberinde, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk platformunun sondaj için süratle Kıbrıs açıklarına götürülmesi emri vererek bölgedeki Türk çıkarlarını güvence altına almak için ortamı daha da gerdiğini savundu.

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, KKTC ziyaretinde “gündemin ana konusunu Ankara’nın projelerinin oluşturduğunu” yazan gazete Türkiye’nin, Rum Yönetimini daha da köşeye sıkıştırmak için enerjideki baskısını artırdığı yorumunu yaptı.