Rum Enerji Bakanlığı’nın, Vasiliko’da inşa edilecek doğal gaz sıvılaştırma terminaline ilişkin olarak Noble Energy şirketiyle yapılacak müzakerelerin başlaması için bir öneri hazırladığı haber verildi.

Politis gazetesinde yer alan haberde, Noble Energy şirketi ile Rum Enerji Bakanlığı’nın Vasiliko’da inşa edilecek sıvılaştırma terminaliyle ilgili nihai anlaşmayı sonuçlandırmak amacıyla “Afrodit” olarak bilinen 12’inci parseldeki ortaklarla (Noble-Delek-Avner) yapılacak müzakerelerin mümkün olan en kısa zamanda başlayabilmesi için çalışmalara devam ettikleri haber verildi.

Gazete, Vasiliko’da inşa edilecek terminal için Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile Noble, Delek ve Avner şirketlerinin temsilcileri arasında bir hafta önce imzalanan memorandumun, terminalle ilgili anlaşmanın 2013 yılının Aralık ayı sonuna kadar imzalanmasını öngörmekte olduğunu anımsattı. Haberde ayrıca anlaşmanın hayata geçirilmesini ve terminal inşasını ileriye götürecek bir konsorsiyum kurulması konusunda da mutabakata varılması gerektiği kaydedildi.

Gazete, enerji bakanlığının, şirket temsilcileri ve şirket temsilcilerini destekleyecek danışmanlar grubuyla temaslarda bulunacak bir müzakere grubu kurulması için Bakanlar Kurulu’na yönelik bir öneri hazırladığını yineledi. Gazete ayrıca önerinin Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesinin ve hafta içinde onaylanmasının beklendiğini ancak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yurt dışındaki yükümlülükleri ile adaya dönmesinin gecikmesinin, Bakanlar Kurulu toplantısının yapılmasına izin vermeyebileceğini ekledi.

Habere göre, Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Stelios Himonas, müzakerelerin başlamasıyla ilgili tarihin belirlenmesinin, müzakere grubunun tayin edilmesinin ardından gerçekleşeceğini söyledi. Gazete, Himonas’ın, yaz tatilinin süreçte herhangi bir gecikme yaşanmasına sebep olup olmayacağına dair bir soruya ise olumsuz yanıt verdiğini aktardı.

Himonas, yaz ayları içerisinde herhangi bir gecikme yaşanmaması için, gerekli bütün düzenlemelerin yapılacağını sözlerine ekledi.

“MASTER PLAN”

Sıvılaştırma terminaliyle ilgili nihai planlamadan önce, şimdiki ve gelecekteki kalkınma faaliyetlerinin lokasyonu ile çevre koruması ve güvenlik meselelerinin açıklığa kavuşması gerektiğini kaydeden gazete, yasa tarafından öngörülen bazı ruhsatlar verilmesi gerekeceğini yazdı.

Terminalin ihtiyaçları için, yeni liman tesisleri inşa edilmesi gerekeceğini kaydeden gazete, Fransız “Technip” şirketinin Noble Energy hesabına yaptığı ve kısa zaman önce tamamlanan hazırlık planlamasına göre ise sıvılaştırma terminalinin en az 3 sıvılaştırma hattıyla çalışabileceğinin teyit edildiğini belirtti.

Gazete, incelenecek konulardan bir diğerinin de yakınlardaki deniz üssünün başka bir yere nakledilmesi olduğunu ekledi.

DEFA İLE ITERA ARASINDA “ARA ÇÖZÜM” MÜZAKERESİ

Fileleftheros ise haberinde, Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi (DEFA) ile Rus ITERA şirketinin, Güney Kıbrıs’ın, kendi doğal gazını elde edene kadar 2015–2018 yılları arasında, elektrik üretimi maksadıyla temin edeceği ve “ara çözüm” olarak nitelendirilen doğal gaz konusunda bu sabah görüşeceklerini haber verdi.

Gazete, DEFA ile ITERA’nın, ara çözüm için temin edilecek doğal gazın nihai fiyatı konusunda karara varmak için görüşeceklerini anımsattı.

Öte yandan, Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) Başkanı Haralambos Ellinas ise gazeteye açıklamasında, Noble Energy şirketinin “ara çözüm” konusunda ortaya koyduğu önerinin, kendisinin de gözden geçirmesinin ardından rafa kalktığına dair haberi yorumladı ve kendisinin böyle bir öneri hakkında görüş belirtmediğini söyledi.

Gazeteye göre Ellinas, ilgili müzakereler çerçevesinde yapılan görüşmelerin sona ermesi gerektiğini, çünkü bu gibi görüşmelerin ciddiyet ve gizliliğe ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.