2015’İN MİHENK TAŞI “SAVAŞ GEMİLERİ ALIMI” PROJELERİ... BUNUN İÇİN GİZLİ BÜTÇEYE ÖDENEK KONULDU

PROJE, GİZLİ SİLAHLANMA BÜTÇESİNİN GÖRÜŞÜLECEĞİ BUGÜNKÜ SAVUNMA KOMİTESİ TOPLANTISINDA İLK KEZ RESMÎ AĞIZDAN AÇIKLANACAK

İSRAİL İKİ YIL ÖNCE YAŞADIĞI ŞOKA RAĞMEN İKİ KARAKOL VEMİSİ VERME MESELESİNİ YENİDEN MÜZAKERE ETMEYE HAZIR

“GEMİLERİ İSRAİL’DEN DEĞİL BAŞKA ÜLKEDEN SATIN ALIRSAK İNTİHAR OLUR”

Rum Yönetimi’nin önümüzdeki yıllın mihenk taşını “savunma gücünü savaş gemileriyle zırhlandırmak” olacağıyla ilgili planlarının Rum meclisinin bugünkü toplantısında ilk kez resmi ağızlardan doğrulanacağı haber verildi.

Simerini haberi “MEB’i Yüzer İmkânlarla Zırhlandırıyorlar... Kıbrıs’ın Askerî Varlığının Güçlendirilmesi Kararı Alındı... İsrail İki Karakol Gemisi Verme Meselesini Yeniden Gündeme Getirmeye Hazır” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazete Rum Yönetimi’nin ilgili karar ve projelerinin, Rum Meclisi Savunma Komitesi’nin, “savunma kalkanı” (silahlanma programı) gizli bütçesinin ele alınacağı bugünkü toplantısında açıklanacağına vurgu yaptığı haberinde yetkili bir kaynaktan aldığı bilginin, 2015 silahlanma bütçesinde yüzer askerî imkânlar (savaş gemileri) satın alımı için ödenek de öngörüldüğünü belirtti.

Simerini günlerdir temas ettiği diplomatik ve diğer unsurların, İsrail’in Güney Kıbrıs’a iki açık deniz karakol gemisi verme meselesini yeniden gündeme getirmeye hazır olduğunu söylediğini de yazan gazete haberi “MEB’deki Delikler Kapanıyor” başlığıyla iç sayfasında şu şekilde detaylandırdı:

RUM MECLİSİ SAVUNMA KOMİTESİ BUGÜN GİZLİ SİLAHLANMA BÜTÇESİNİ GÖRÜŞÜYOR

“Meclis Savunma Komitesi’nin savunma kalkanı gizli bütçesinin ele alınacağı bugünkü toplantısında Kıbrıs’ın savunma zırhının güçlendirilmesi projeleriyle ilgili önemli açıklamalar yapılacak. Bu projelerin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) gelişmeleri de dikkate alacağı söylendi.

Gazetemizin kesinlikle teyit edilmiş bilgilerine göre, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, mihenk taşını, endişelerin giderilmesi ve MEB’deki egemenlik haklarının güvence altına alınması için savunma zırhının yüzer imkanlarla güçlendirilmesinin oluşturulacağı önümüzdeki yılla ilgili projeleri ilk kez resmî ağızdan teyit edilecek.

Gazetemizin elindeki bilgilere göre, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, askeri varlığının muteber donanma imkânları güçlendirilmesi kararı haftalar önce alındı. Bilgilerimize göre siyasi kararın kaydedilmesi maksadıyla ödenek sembolik olacak. Ödenekte kesin meblağın yer almaması, satın alımın nereden gerçekleştirileceğine karar verilmemiş olmasından kaynaklanıyor. Mevcut mevzuata göre gereken ödeneğin serbest bırakılması için bu tür kararların yeniden Savunma Komitesi’ne gitmesi gerekiyor.

İSRAİL İKİ YIL ÖNCE YAŞADIĞI ŞOKA RAĞMEN İKİ KARAKOL VEMİSİ VERME MESELESİNİ YENİDEN MÜZAKERE ETMEYE HAZIR

Gazetemizin günlerdir temas ettiği diplomatik ve diğer unsurlar İsrail’in, Kıbrıs Cumhuriyeti ile yaptığı ancak Meclis Genel Kurulu’nda onanmadığı için hiç yürürlüğe girmeyen 2011 tarihli anlaşmada var olan iki açık deniz karakol gemisi verme meselesini, Kıbrıs ile ikili, akabinde de Yunanistan ve Mısır’la işbirliği çerçevesinde yeniden müzakere etmeye hazır olduğunu söylediler.

Salı günkü siyasi parti başkanları konseyi toplantısının ardından edindiğimiz ek bilgilere göre Başkan Anastasiadis 2 Aralık’ta gerçekleştireceği Tel Aviv ziyaretinden söz ederken, bunun sıradan görüşmeler yapılacak bir ziyaret olmayacağını, Kıbrıs’a çok önemli bir anlaşma imzalamış olarak döneceğini söyledi, anlaşmayla ilgili detaya girmedi.

Fakat Tel Aviv’in, iki yıl önce yaşadığı şoka rağmen iki açık deniz karakol gemisiyle ilgili anlaşmaya geri dönmeye hazır olduğu bilgileri Anastasiadis’in imzalayacağını söylediği anlaşmanın içeriğine ışık tutuyor. İsrail, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin güçlenmesinin kendisinin de işine geldiğine inanıyor çünkü Kıbrıs Cumhuriyeti ile enerji işbirliği öngörüyor ve bu işbirliği enerji yataklarının güvenliğini de içermesi olmazsa olmazdır.

Bu mesele bir süredir perde gerisinde ve yetkili bakanlığın koridorlarında konuşuluyor. Gazetemiz, Bakan’a yakın olan, orduda görevli meslek memurunun, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, esnek ve manevra kabiliyeti yüksek olması için ağır silah donanımı olmayan daha küçük gemilerle donatılmasının daha tercih edilir olduğunu söylediğini biliyor. Bu sahil güvenliğe göndermede bulunan bir şeydir ancak sahil güvenlik de Kıbrıs MEB’inde gözlemlenen boşlukları ve önemli meseleleri çözmüyor. Bu noktada da açık deniz karakol gemilerinin alınmamasında öncülük eden DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun ‘Olgular değişti ve hükümet isterse, mesele yeniden gündeme gelebilir’ sözlerini hatırlatmakta fayda görüyoruz.

“GEMİLERİ İSRAİL’DEN DEĞİL BAŞKA ÜLKEDEN SATIN ALIRSAK İNTİHAR OLUR”

Savunma Bakanlığı’ndan çevreler gazetemize, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yüzer imkân satmak istiyor görünen diğer ülkeleri de denkleme katarak, hiçbir şeye kesin gözüyle bakılmaması gerektiğini söylediler. Bize, bir devletlerarası anlaşma (direkt olabilecek) seçeneğinin ötesinde uluslararası ihale seçeneği de olduğunu söylediler. Ancak gelişmeleri bilen siyasi çevreler gazetemize bunun (uluslararası ihale) bir seçenek olamayacağını vurguladı, kinayeli bir şekilde şunları söyledi:

‘Tel Aviv ile Bakanlar Kurulu’nun onaylamasına karşın Meclis’teki itirazlardan dolayı hiç yürürlüğe girmeyen bir anlaşmamız var. Şimdi yüzer imkanları başka ülkeden alırsak, halen stratejik işbirliğine girdiğimiz komşu ülkede (İsrail) yol açabileceği tepki nedeniyle, intihar olur.’”