“MÜZAKERELERE DÖNÜŞ İÇİN BARBAROS’UN GİTMESİ YETERLİ DEĞİL”

FRANSA’DAN GÜNEY KIBRIS’A DESTEK

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Güney Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaret çerçevesinde 7 Kasım’da yapılacak olan Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısına katılacak.

Politis ve diğer gazeteler, Samaras’ın Güney Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaret çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le birlikte, 7 Kasım’da yapılacak olan Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısına katılacağını yazdılar.

Gazete, toplantının gündeminde, Kıbrıs sorunu ve doğal gaz konularında Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın koordinasyonunun sağlanması konularının yer alacağını belirtirken; Samaras’ın ayrıca Rum Meclisi’ne konuşma yapmasının da beklendiğini vurguladı.

“MÜZAKERELERE GERİ DÖNÜŞ İÇİN BARBAROS’UN GİTMESİ YETMEZ”

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasına geri dönmesi için Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa’nın Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden (MEB) ayrılmasının yeterli olmadığını, aynı şeyin bir kez daha tekrarlanmayacağı taahhüdünün de Türkiye tarafından verilmesi gerektiğini iddia etti.

Rum hükümetinin, doğal gazdan, Kıbrıslı Türklerin de faydalanması konusunu Kıbrıs sorununun çözümünden önce görüşmeyi kabul etmediğini açıkça dile getirdiğini vurgulayan gazete, Rum yetkililerin, bu konunun gündeme getirilmesi durumunda “müzakerelerin yeniden başlama imkanının ortadan kalkacağı” uyarısında bulunduklarını öne sürdü.

TÜRKİYE PLATFORM BULAMIYOR İDDİASI

Gazete, haberinin devamında, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde kullanmak üzere sondaj platformu alma çabalarının sonuçsuz kaldığını iddia etti.

Sondaj platformu hizmeti sağlayan şirketlerin yasal sorunlarla karşılaşacaklarını bildiklerini, bu yüzden de Türkiye’ye platform sağlamaya yanaşmadıklarını öne süren gazete, Türkiye’nin platform satın alması yada inşa etmesinin ise, gerek çok pahalı olması gerekse büyük zaman gerektirmesi sebebiyle mümkün görülmediğini savundu.

HOLLANDE ANASTASADİS’E DESTEK BELİRTTİ

Bir diğer haberinde ise gazete, Fransa Cumhurbaşkanı Françoise Hollande’ın Anastasiadis’e mektup göndererek, Güney Kıbrıs’ın doğal kaynaklarını kullanma hakkını tanıdığını yazdılar.

Habere göre, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis yaptığı yazılı açıklamada, Hollande’ın mektubunda, “Kıbrıs’ın MEB’indeki doğal kaynakları özgürce kullanma hakkına ilişkin ülkesinin görüşünün net ve değişmez olduğunu, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu tüm ülkelerin, uluslararası hukuk ve özellikle Deniz Hukuku’na saygı göstermeleri gerektiğini” vurguladığını belirtti.

Hollande mektubunda ayrıca, “Fransa’nın söz konusu Deniz Hukukuna ters olacak tüm hareketlerden kaçınılması gerektiğini hatırlatacağını” ve “Kıbrıs’ın kaynaklarının iki toplumun yararına olacak şekilde bölünmesinin ancak müzakereler aracılığıyla bulunacak bir çözümle mümkün olacağını” iddia etti.

ANASTASİADİS MISIR DIŞİŞLERİ BAKANI’YLA GÖRÜŞTÜ

Fileleftheros gazetesi, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlarıyla üçlü görüşmeye katılmak amacıyla Güney Kıbrıs’ta bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Hasan Şükrü’nün dün, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le de görüştüğünü yazdı.

Gazete, Şükrü’nün görüşmede, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin 8 Kasım’da Kahire’de yapılacak görüşmeye ilişkin sabırsızlığını ve selamlarını dile getirerek, gerek iki ülke gerekse Yunanistan-Güney Kıbrıs ve Mısır ilişkilerinin daha da geliştirilmesi arzusunu ilettiğini yazdı.  

Simerini gazetesi ise konuya ilişkin haberini, “NAVTEX’in Geri Çekilmesi Yetmez – Uluslararası Yasallığın İadesiyle Müzakerelere Dönüş” başlıkları altında verdi.

Öte yandan gazeteler, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Türkiye ziyaretine de yer verdiler.

Gazeteler, Eide’nin Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla gerçekleştirdiği görüşmede, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda iyimser olduğunu dile getirdiğini ve müzakerelere doğal gaz konusunun da eklenmesinin, durumu daha da karmaşıklaştıracağını vurguladığını yazdılar.