Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 200 bin Euro’luk katkı yapacağını açıkladı.

Anastasiadis dün akşam Rum Başkanlık Sarayı’nda kayıp yakınlarına onur plaketi verildiği etkinlikte yaptığı konuşmada, kayıplar konusunda açıklamalarda bulundu.

Politis gazetesinde yer alan habere göre, Anastasiadis, Rum Yönetimi’nin, Rum Bakanlar Kurulu’nun kararıyla, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne “araştırmacı istihdamı” veya “araştırmacılardan hizmet alımı” amacıyla 200 bin Euro tahsis edeceğini açıkladı.

Gazeteye göre, Anastasiadis, “yüzlerce masum silahsız insanın Türk askerlerinin eline düşmesinden beri 42 yıldır kayıp olduklarını iddia etti ve bunun savaş suçu olduğunu” savundu.

Kayıplarla ilgili bilgiye sahip kişilerin, bunları yetkili mercilere iletmesi yönündeki çağrını yineleyen Anastasiadis, yoğun girişim ve müzakerelerdeki olumlu hava sonucunda, Türkiye’nin askeri alanlarda bulunan 30 yeni bölgede araştırma yapılmasına müsaade etmesinin mümkün kılındığını anımsattı.

Bunun, “işgal rejiminin uzlaşmaz pozisyonundan kaymasından ibaret olduğunu” öne süren Anastasiadis, “Türkiye’nin bu yaklaşımının gerçek değere sahip olması için arşivlerin araştırmacılara açılması ve saha çalışması yapılmasına müsaade edilmesi gerektiğini” sözlerine ekledi.

KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ’NİN KARARI RUM BASININDA

Öte yandan, gazeteler, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin yeni gömü yerlerinin tespitine katkı yapabilecek bilgilere ulaşmak için çabalarını artırma kararıyla ilgili açıklamasına da yer verdi.

Haber, Politis’te “Kayıp Şahıslar Komitesi Arşivleri İstiyor”, Haravgi’de “Kayıplarla İlgili Arşivler İçin Araştırmacı Grubu ve Mekanizma”, Alithia’da “Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıs İçinde ve Dışında Bulunan Arşivlere Ulaşmak İstiyor”, Fileleftheros’ta ise “Kayıp Şahıslar Komitesi Kayıp Mezarlarını Arşivlerde Arıyor” başlığıyla yer aldı.

FOTİU’DAN ÇAĞRI

Gazeteler, Rum Yönetimi’nin İnsani Konulardan Sorumlu Başkanlık Komseri Fotis Fotiu’nun, Dış Rumlar toplantısında yaptığı konuşmada, kayıplar konusunda ilerleme yaşanması için baskıların yoğunlaştırmaları çağrısına da yer verdi.