Rum Yönetimi’nin, Mısır’a doğalgaz ihracı yapma perspektifinde, üç seçenek üzerinde çalıştığı bildirildi.

Politis gazetesi, edindiği bilgilere dayanarak, bazı taraflarca bu konuda girişimler yapıldığını ve girişimlerin özellikle, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki “Afrodit” parseli olarak bilinen 12. Parselden, Mısır’a veya Mısır üzerinden diğer ülkelere doğalgaz ihracına odaklandığını yazdı.

Gazete, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in Mısır’a gerçekleştirdiği son ziyarette, Rum Yönetimi’nin bu yılın sonlarına doğru, Mısır’a doğalgaz ihracı için müzakerelere başlanması konusunda görüş belirtecek duruma geleceğini açıkladığını anımsatırken, bu kararın açıklanmasında, ENI-KOGAS ortaklık şirketinin 9. parsel içerisindeki “Onasagoras” yatağında yapacağı sondajın sonuçlarının rol oynayacağını kaydetti.

Habere göre Mısır ile bu doğrultuda işbirliği yapılması halinde, Rum Yönetimi’nin Mısır’a doğalgaz ihracı için üç seçeneği olacak:

1- Doğalgazın Mısır devlet şirketlerine, gaza büyük bir ihtiyacı bulunan yerel piyasaya dağıtılmak üzere satılması,

2- Doğalgazın, Mısır denizlerinde faaliyet gösteren iki doğalgaz sıvılaştırma terminalini (Dimyat ve İdku) yöneten şirketlere satılması,

3- Doğalgazın, Rum Yönetimi’nin ve Afrodit parselinden yararlanma hakkı bulunan diğer şirketlerin sorumluluğu altında, Mısır’daki bir veya iki doğalgaz şirketine taşınması, sıvılaştırma giderlerinin Rum Yönetimi tarafından karşılanması ve sıvılaştırılmış yakıtın, daha önceden Rum Yönetimi ve Noble-Delek ile sözleşme imzalamış olan şirketlere/ülkelere satılması.

Gazete, Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (EİK) eski Başkanı Charles Ellinas’ın, Mısır’a doğalgaz ihracının kötü bir seçenek olduğunu, zira Mısır’ın, bazı doğalgaz şirketlerine yaklaşık 6 milyar Euro’luk borcu bulunduğunu ve bunu ödemediğini söylediğini yazdı.