ANASTASİADİS: “PUSULA OLMADAN MÜZAKERENİN İLERLEMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

 Kıbrıs Rum tarafının, müzakereler sürecinin, metodoloji konusunda anlaşma bulunmadığı bir anda bir sonraki aşamaya geçmesinin mümkün olmadığı görüşünü ortaya koyduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, Kıbrıs Rum tarafının bu görüşünün, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Rum büyükelçilerin yıllık toplantısı çerçevesinde, büyükelçileri Kıbrıs sorunu hakkında bilgilendirmesi kapsamında ortaya konulduğunu yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in, Rum büyükelçileri bilgilendirmesinden “Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereler sürecinin yakıtsız kaldığı, bu nedenden dolayı üzerinde anlaşmaya varılamayan metodoloji konusunda boşluk bulunduğu” sonucunun ortaya çıktığını belirtti.

Haberi “Süreçte Metodoloji Boşluğu” başlığıyla veren Fileleftheros gazetesi, Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na, bugüne kadar olan görüş birliklerinin ve 11 Şubat’tan bu yana olan görüş birliklerinin kayda geçirilmesi şeklinde iki alternatif öneri sunduğunu anımsattı.

Ortak açıklamadan(11 Şubat’tan) bu yana hemen hemen 40 belgenin sunulduğunu; Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na görüş birlikleri ve görüş ayrılıklarının kaydedilmesi şeklinde çağrıda bulunduğunu yazan gazete, Türk tarafının iki öneriyi reddettiğini, ayrıca 11 Şubat öncesinde ortaya koyduğu 31 belgede ısrarlı olduğunu savundu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Rum büyükelçileri bilgilendirirken, sürece ilişkin olarak, bir kez daha “maksimalist tezler yolunu seçen” Türk tarafının sergilediği tutumu nedeniyle,  hayal kırıklığı nitelikli bir görüntü ortaya koyduğunu yazan gazete, Anastasiadis’in, büyükelçilerin görevlerine değinerek, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve ekonomik krize bağlı olarak hedefleri ve amaçları da yeniden tanımladığını belirtti.

Habere göre Anastasiadis, ilk olarak, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi beş üyenin başkentlerinde görev yapan büyükelçilere, Kıbrıs sorununda sürekli müdahalelerde bulunmaları ve Güney Kıbrıs’ın görüşleri hakkında bilgi vermeleri çağrısında bulundu.

Anastasiadis, AB üyesi ülkelerde görev yapan büyükelçilerin, ağırlığı, AB’nin Kıbrıs sorununa özlü bir şekilde müdahil olmasının gerekliliğine vermelerini arıca, Avrupa Komisyonu’nun yeni başkanının da hem fikir olduğu Kıbrıs sorunun çözümünün AB normlarına uyması gerektiği şeklindeki düşünceyi ileri götürmelerini istedi.

Anastasiadis son olarak ise, Körfez, Çin ve İran’da görev yapan büyükelçilerin ise, yatırımcıların Güney Kıbrıs’a yönelmesinin sağlanması için çalışmalarını talep etti.

Habere göre büyükelçiler toplantısının ardından açıklama yapan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, “Anastasiadis’in, büyükelçilerden ne istediğini özlü olarak söylediğini” ifade etti.

Rum Büyükelçiler dün ayrıca, Rum Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yorgos Lakkotripis ile Dışişleri Bakanlığı Enerji Müdürü Büyükelçi Tasos Conis tarafından enerji ve doğalgaz konularında bilgilendirildi.

Rum müzakereci Andreas Mavroyannis tarafından, her iki taraftan sunulan görüşler konusunda ayrıntılı bir şekilde dün bilgilendirilen büyükelçiler, bugün ise Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’den Kıbrıs sorunu ve jeostratejik konularında bilgi alacak.

ANASTASİDİS BUGÜN SİYASİ PARTİ BAŞKANLARINA BİLGİ VERECEK

Gazete, aynı haberinin içerisinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorunundaki müzakereler süreci hakkında siyasi parti başkanlarını bugün toplantıya çağırdığını anımsattı.

Habere göre Anastasiadis, siyasi parti başkanlarına, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yaptığı son görüşme hakkında da bilgi verecek.

“İNGİLTERE, YENİ ÖZEL DANIŞMAN VE BM GENEL KURULUNDAN İVME BEKLİYOR”

Politis gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, İngiltere Hükümeti’nin, Eylül ayının ikinci yarısındaki BM Genel Kurulu’nu dönüm noktası şeklinde ortaya koyarak Eylül ayında, Kıbrıs sorununa ve müzakerelere katkı sağlayacak yeni hareketler ve yeni dinamikler beklediğini yazdı.

Gazete, gerek İngiltere Hükümeti’nin, gerekse Rum Hükümet çevrelerinin ve de BM kaynaklarının, Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ve BM Genel Kurulu ışığında BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’dan Kıbrıs sorununa ilişkin özel danışman atamasını beklediğini belirtti.

Özel danışmanlık için adı geçenlere atıfta bulunan gazete, Lynn Pascoe’nin atanması ihtimalinin dışarda kaldığını, bununla birlikte BM’nin uygun adayı belirlemekte zorlandığını yazdı.

Bazı kaynakların, geçen isimler arasında BM Avrupa Dairesi Müdürü Elizabeth Spehar’ın da bulunduğundan bahsettiğini yazan gazete, ancak Spehar’ın, hiyerarşi açısından, Kıbrıs’a sadece, Lisa Buttenheim’in başka bir makam için ayrılması durumunda atanabileceğinden söz edildiğini belirtti.

Habere göre söz konusu isimler arasında, ülkesindeki uzlaşma müzakerelerinde tecrübeye sahip olan Güney Afrikalı diplomat Rolf Meyer de bulunuyor.

İngiltere Hükümeti’nin, olası “anti-Downer” olan bir kişinin, müzakerelere yeniden ivme kazandırabileceğini umut ettiğini yazan gazete, İngiltere’nin buna paralel olarak BM Genel Kurulu sırasında Güvenlik Konseyi tarafından müzakerelere ilişkin siyasi ivme beklentisi içerisinde olduğunu belirtti.

Gazete bu konunun, Lortlar Kamarası’nda 15 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen toplantıda gündeme geldiğini, KKTC yanlısı lortların, İngiliz Hükümeti’ne yönelik sorular sorduğunu ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Barones Sayeeda Warsi’nin bunlara yanıt verdiğini yazdı.
Habere göre Barones Warsi, İngiliz Hükümeti’nin müzakerelere ilgi duyduğunu belirterek, Avrupa Bakanı David Lidinton’un Kıbrıslı Türk müzakereci Kudret Özersay ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile gerçekleştirdiği görüşmelerden bahsetti.

Warsi, Lidington’un, müzakerecilere, çözüme yönelik kararlılıklarını ilettiğini söyledi.

Lynn Pascoe’nin “anti-Downer” rolünü üstlenip üstlenmeyeceği ve İngiltere’nin bu konuyu ele alıp almadığı şeklindeki bir soru üzerine, Warsi, hızlı bir atama yapılmasını istediklerini belirterek, İngiltere’nin bu konuyu BM ve diğer müdahil taraflarla ele aldığını belirtti.

Pascoe’nin atanmasına ilişkin bilgileri teyit etmekten ve yalanlamaktan kaçınan Warsi, terminolojiye girmek istemediğini ifade etti.

SİR ALAN MEALE

Alithia gazetesi, İngiliz İşçi Partisi Milletvekili Sir Alan Meale’in, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda iyimser olduğunu ifade ettiğini yazdı.

Habere göre Sir Alan Meale, Rum Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada,  “istila ve Türk işgalinin başlamasından” bu yana 40 yıl geçmesine karşın, “bir gün uyanacaklarını ve Kıbrıs sorununun çözümleneceğini” söyledi.
AB’ye eleştiride de bulunarak, “üyesini desteklemeyecekse Avrupa ailesinin ne anlamı var” sorusunu soran Meale, yapmaları gereken şeyin, Türkiye’den ayrılmasını talep etmek değil, ayrılmasını istemek(emretmek) olduğunu savundu.

Meale, bir başka soru üzerine, Güney Kıbrıs’ın, dünyanın doğalgaz istasyonu haline gelebileceğinden bahsetti.

BAKANLAR KURULU SEKRETERİ

Fileleftheros gazetesine göre Rum Bakanlar Kurulu Sekreteri Theodosis Tsiolas, Rum Yönetimi’ni temsilen, Avustralya’nın çeşitli şehirlerinde düzenlenen Türk Barış Harekatı’nın kınanması etkinliklerine katıldı.
Tsiolas, katıldığı etkinliklerde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelere ve doğal gaz konusuna değindi.

Rum Yönetimi’nin Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için çaba sarf ettiğini söyleyen Tsiolas, “güvenilir müzakereci” olarak Kıbrıslı Rumların güvenini yeniden kazanmasının Türkiye’nin kendisinin elinde olduğunu savundu.

Tsiolas, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde hidrokarbon bulunmasının, Kıbrıs Rum tarafı için “güçlü bir müzakere silahını” teşkil ettiğini söyledi.