ROLANDİS EAST MED PROJESİNİN HAYATA GEÇİRİLMESİNİN ZOR OLDUĞUNU SAVUNDU

 Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, ülkeler arası işbirliklerinin geliştirilmesinin ve projelerin hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaparken, Rum eski Enerji Bakanlarından Nikos Rolandis, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında doğalgaz boru hattı oluşturulmasını öngören East Med projesinin hayata geçilmesinin çok zor olduğunu iddia etti.

LAKKOTRİPİS: “ÜÇLÜ İŞBİRLİKLERİ BAŞKA OYUNCULARLA GÜÇLENDİRİLECEK”

Fileleftheros gazetesine konuşarak, yetki alanına giren konularla ilgili açıklamalarda bulunan Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın başta enerji olmak üzere çeşitli alanlarda ortak çalışmalar gerçekleştirmek üzere yaptığı üçlü işbirliklerinin başka oyuncularla güçlendirilebileceğine işaret etti.

Habere göre Lakkotripis, Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır ve Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü işbirlikleriyle ilgili bir soru karşısında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in üç ülke arasında gerçekleştirilen görüşmelerin genişletilmesi hedefine sahip olduğunu belirtti.

Bölgedeki ülkelerin liderleriyle ilişkilerin mükemmel olduğunu, aralarında sürekli bir iletişimin olduğunu söyleyen Lakkotripis, işbirliklerinin, bölgedeki ülkeler ya da bölgeyle ilgili çıkarlara sahip olan Avrupa ülkelerinin katılımıyla genişletilmesi çabasının daimi olduğunu vurguladı.

“TÜRKİYE SEÇENEĞİ MASADA YOK”

Doğalgazın Türkiye’ye doğru yönlendirilmesiyle ilgili bir soru üzerine Lakkotripis, Türkiye’nin seçeneklerden biri olarak masaya konmadığını belirtti.

Kıbrıs sorunu çözümsüz kaldıkça Türkiye’nin bir seçenek olamayacağını savunan Lakkotripis, Kıbrıs sorununa herkesin umduğu doğru bir çözüm bulunması durumunda, Türkiye’nin inceleyebilecekleri bir seçenek olacağından söz etti.

MISIR VE İSRAİL’LE İLİŞKİLER

Mısır ile ilişkilerin nasıl gittiği sorusuna yanıt veren Lakkotripis, Mısır ile işbirliğinin kusursuz olduğunu belirterek, evrak çantalarında eksik olan çeşitli anlaşmalar yapmak üzere olduklarını, bunlardan en önemlisinin de sınırlar arası denizaltı boru hattıyla ilgili anlaşma olduğunu ifade etti.

İsrail konusuna da değinen Lakkotripis, Lefkoşa Rum kesiminde gerçekleştirilen Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail zirvesi dolayısıyla İsrail ile ilişkilerinin nasıl olduğuna göz atma fırsatı yakaladıklarını söyledi.

Çok yakında İsrail’e gideceği bilgisini de veren Lakkotripis, bu ziyaretle bazı konularda anlaşmaya varma hedefinin olduğunu belirtti.

DOĞALGAZI DEĞERLENDİRME PLANLARI

Bir başka soru karşısında Lakkotripis, Mısır’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde devasa Zohr yatağının keşfinin ardından büyük şirketlerin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ne ilgi göstermeye başladığına dikkat çekti.

Güney Kıbrıs’ta doğalgaz sıvılaştırma terminali oluşturulması konusunda ENI şirketiyle yapılan müzakerelerin çok ilerlediğini söyleyen Lakkotripis, “9’uncu parseldeki sondaj başarılı olsaydı anlaşma imzalanacaktı” dedi.

12’inci parsel içerisindeki Afrodit’le ilgili stratejinin, buradaki gazın Mısır’a taşınması yönünde olduğunu söyleyen Lakkotripis, yapılacak yeni doğalgaz keşifleriyle birlikte doğalgaz sıvılaştırma terminali de dahil tüm seçeneklerin masada olacağını belirtti.

Enerji konusunda çok yönlü bir strateji izlediklerini belirterek, “bütün yumurtaları aynı sepete koymadıklarını” vurgulayan Lakkotripis, doğalgaz nakli için çeşitli yöntemlerinin bulunması gerektiğini vurguladı.

Lakkotripis, ancak şu anda bir doğalgaz keşfine sahip olduklarını ve bunu değerlendirebilecek en ideal yöntemin de Mısır’a nakli olduğunu düşündüklerini ifade etti.

STEINITZ ÜÇ ÜLKENİN İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini, gazetesine konuşan Steinitz, Doğu Akdeniz’de enerji alanındaki gelimlerden söz etti.

Habere göre Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile neden üçlü işbirliğine gidildiği sorusu karşısında, “Gerçek soru neden bu kadar geç kaldık olacaktı” diyen Steinitz, “Bu çok uzun yıllar önce kurulması gereken çok önemli bir ittifaktır” yorumunda bulundu.

Steinitz , işbirliklerinde enerjinin esas konu olduğunu ancak bunun yanında başka konuların da söz konusu olduğunu belirtti.

Bir soru üzerine, İsrail’in Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki doğalgaz keşifleriyle ilgili bilgiler veren ve bölgede başka büyük doğalgaz yataklarının bulunması beklentilerinin olduğundan söz eden Steinitz, muhtemelen doğalgazın bir kısmının Mısır’a ihraç edileceğini, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi durumunda bir kısmının Türkiye’ye de satılabileceğini belirterek, üçüncü seçeneğin de İsrail ve Güney Kıbrıs’ı Yunanistan ile bağlayacak bir doğalgaz boru hattının oluşturulması (East Med projesi) olduğunu anlattı.

Konuyu netleştirmek adına “İki boru hattı inşasını incelediğinizi mi ima ediyorsunuz?” sorusuna olumlu yanıt veren Steinitz, eskiden çok sıkı ilişkilerinin olduğu Türkiye ile durumların iyileşmesi ve uzlaşmazlıklar arasında köprü kurulması halinde Türkiye’ye de ve Türkiye üzerinden Yunanistan’a da doğalgaz satılabileceğini söyledi.

Bir başka soru karşısında, İsrail, Güney Kıbrıs ve hatta Mısır’da önemli doğalgaz yataklarının keşfi durumunda Yunanistan’a dek bu kadar uzun bir botu hattı oluşturulmasının haklı görülebileceğini belirten Steinitz, bunun, şu anda yeterince bilgiye sahip olmadıkları doğalgaz miktarına bağlı olduğuna işaret etti.

Steinitz, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la yapılan son zirve toplantısında üç ülke arasında doğalgaz boru hattı projesiyle (East Med projesi) ilgili araştırmalar yapacak bir komitenin oluşturulmasına karar verdiğini de hatırlattı.

ELEKTRİK KONUSU

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in denizaltından elektrik kablolarıyla bağlanması için de çalışacaklarını söyleyen Steinitz, Güney Kıbrıs’ta, İsrail ve Güney Kıbrıs doğalgazının elektrik enerjisine dönüştürüleceği ve Yunanistan ve Avrupa’nın geri kalanına düşük maliyete aktarılacağı bir istasyonun oluşturulması fikrini incelemekte olduklarını da belirtti.

Üç ülkenin bakanlarının ne zaman görüşeceği sorusuna karşılık ise Steinitz, Yunan Bakanın kendisini ve Rum Bakanı Yunanistan’a davet ettiğini, belirterek, önümüzdeki iki ay içerisinde bir araya geleceklerini söyledi.

ROLANDİS: “EAST MED BORU HATTININ GERÇEKLEŞTİRİLMESİ ÇOK ZOR”

Öte yandan Alithia gazetesine göre katıldığı bir programda açıklamalarda bulunan Rum eski Enerji Bakanlarından Nikos Rolandis, Lefkoşa Rum kesiminde, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail liderleri arasında gerçekleştirilen zirve toplantısında, Güney Kıbrıs ve İsrail’den Yunanistan üzerinden Merkezi Avrupa’ya gidecek bir doğalgaz boru hattı oluşturulması ihtimaliyle ilgili yorumlarda bulundu.

Mesafenin çok uzun, deniz tabanının çok derinde olduğuna ve yeterince doğalgazın bulunmadığına işaret eden Rolandis, bugünkü teknolojiyle bile bunun yapılmasının çok zor olduğunu savundu.