HRİSTODULİDİS KARARTMA YAPILDIĞI KONUSUNDA MUHALEFETE CEVAP VERDİ

ANASTASİADİS’İN EYLÜL AYI PROGRAMI YOĞUN

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, yeni tur yoğunlaştırılmış müzakerelerin tamamlanacağı gün olan 14 Eylül’de, Rum Ulusal Konseyi’ni toplantıya çağırdı.

Alithia gazetesinde yer alan habere göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Rum muhalefet partilerinin, Ulusal Konsey’in toplanmadığı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmeler konusunda karartma yapıldığına dair suçlamaları dolayısıyla dün yazılı bir açıklama yaparak, Anastasiadis’in Ulusal Konsey’i 14 Eylül’de toplantıya çağırdığını ifade etti.

Yaptığı yazılı açıklamada, Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle alakalı olarak Rum siyasi parti başkanlarına yönelik son bilgilendirmesinin 30 Temmuz’da gerçekleştiğini anımsatan Hristodulidis, o günden bu yana Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında 23 Ağustos’ta olmak üzere, sadece bir tane prosedürel nitelikli görüşme yapıldığını belirtti.

Anastasiadis için “Kıbrıs halkının beklentilerine gerçek anlamda yanıt verecek bir çözüm hedefine ulaşılması için Kıbrıs sorununun altı başlığının da önemli olduğunu” dile getiren Hristodulidis, Anastasiadis’in bu gidişata yönelik olarak, sistematik ve mutlak ciddiyetle çalışmakta olduğunu kaydetti.

Hristodulidis, toplumlararası diyalogun, Anastasiadis’in istisnasız bütün seleflerinin de tercih ettiği tek yol olduğunu sözlerine ekledi.

Gazete bunun öncesinde ise DİKO’nun yaptığı bir açıklamayla, Rum hükümetini Kıbrıs sorununda karartma yaptığı konusunda suçladığını belirtti.

Politis gazetesine göre, Dayanışma Hareketi yaptığı açıklamada Anastasiadis’in Ulusal Konseyi kritik görüşmelerin sonunda değil, görüşmeler sırasında toplaması gerektiğine atıfta bulundu.

Gazeteye göre Çevreciler de yaptıkları açıklamada, baskıların Türkiye’ye yönelmesi gerektiğini belirtti.

Simerini ise haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in New York’a gitmek için adadan ayrılana kadar, açıkta kalan bütün büyük konuları kapamaya karar verdiğini yazdı.

Anastasiadis’in Ulusal Konseyi şubat ayından sonra ilk kez 14 Eylül’de toplama kararının, iki şekilde yorumlanabileceğini yazan gazete, Anastasiadis’in ilk olarak, toplantıya katılacak olanları, o güne kadar Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yapacağı yoğunlaştırılmış görüşmelerin sonuçları konusunda bilgilendireceğini kaydetti.

Gazete Anastasiadis’in ikinci olarak ise, New York seyahati ışığında, toplantıya katılanlardan, destekleri olmasa bile, en azından müsamaha göstermelerini isteyeceğini ifade etti.

Gazete Anastasiadis’in, iç cephede yeni diyalog koşulları ortaya çıkmaması için, siyasi partilerle karşı karşıya gelmek istemeyeceğini de ekledi.

ANASTASİADİS’İN EYLÜL AYI PROGRAMI YOĞUN

Rum Ulusal Konseyi’nin, müzakerelerin yeni turunun tamamlanmasıyla birlikte 14 Eylül’de toplanacağını yineleyen Fileleftheros gazetesi, Rum hükümetinin dün Anastasiadis’in 17 Eylül’de New York’a gidene kadar olan programını açıkladığını iletti.

Gazete Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmelerinin haricinde, bir dizi iç konuyla ilgili temasları olacağını da belirtti.

Anastasiadis’in New York haricinde eylül ayında Atina, Berlin ve Bratislava’ya gideceğini de yazan gazete, öte yandan Ürdün Kralı’nın da 8 Eylül’de adaya geleceğini anımsattı.

Anastasiadis’in 9 Eylül’de Atina’da düzenlenecek AB Akdeniz Ülkeleri Devlet Başkanları toplantısına katılacağını yazan gazete, Anastasiadis’in 11 Eylül’de ise Berlin’de AB devlet başkanlarıyla bir çalışma yemeğine katılacağını bildirdi.

Nikos Anastasiadis’in 14 Eylül’de Ulusal Konseyi toplamasının ertesi günü ise gayri resmi Avrupa Konseyi toplantısı için Bratislava’ya gideceğini belirten gazete, Rum liderin 17 Eylül’de ise New York’a hareket edeceğini ekledi.