“ÇÜNKÜ TÜRK TARAFI ÜÇÜNCÜ AŞAMAYA HEMEN GEÇİLMESİNİ İSTİYOR, RUM TARAFI ŞART KOŞUYOR”

“BU AKŞAMKİ YEMEĞİN MENÜSÜNÜ DAVUTOĞLU HAZIRLAYACAK”

ANASTASİADİS-KERRY GÖRÜŞMESİ AYARLANDI... GÖRÜŞME 21 EYLÜL’DE

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun bugün KKTC’ye gerçekleştireceği resmî ziyaret, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile bu akşamki yemeği ve yarınki ilk liderler görüşmesi, Rum basınında öne çıkan haberler arasında yer aldı.

Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerde üçüncü aşamaya geçilmesini istemesini, Rum tarafının da üçüncü (al-ver) aşamaya geçmek için şartlar koşmasını gerekçe gösteren Rum basını, bu akşamki yemekten ve yarınki liderler görüşmesinden beklentilerin düşük olduğu yorumunda bulundu.

Simerini’nin haberine göre Rum tarafı, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le bu akşam yemekte, yarın da liderler görüşmesinde bir araya gelecek olmasına karşın BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Eide’nin Ada’ya yapacağı yeni ziyaretten sürpriz çıkmasını beklemiyor.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının ana müzakere unsurları katılmayacağından, bu akşamki yemekten herhangi bir şey çıkmasının beklenmediğini, yarın saat 10.00’da gerçekleşecek liderler görüşmesinden beklentilerin de düşük olduğunu yazdı.

“BEKLENTİ DÜŞÜK ÇÜNKÜ TÜRK TARAFI ÜÇÜNCÜ AŞAMAYA GEÇİLMESİNİ İSTİYOR, RUM TARAFI ŞART KOŞUYOR”

Gazeteye göre Eide’nin müzakerelere ivme katmak istemesine rağmen her iki taraf da yaz başında ifade ettiği tezlerini değiştirmediğinden, yani Kıbrıs Türk tarafı hemen müzakerelerin üçüncü (al-ver) aşamasına geçilmesini isterken Rum tarafı bunun için görüş birliklerinin kaydedilmesini şart koştuğundan, Eide’nin de katılacağı yarınki liderler görüşmesinin kısa sürmesi bekleniyor.

Gazete bu veriler ışığında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu gerekçesiyle bu hafta sonu başlayacak New York ziyareti öncesinde müzakerelerde herhangi bir ilerleme beklenmediğinin anlaşıldığına işaret etti.

Anastasiadis’in New York’taki BM merkezinde olacağı süre içerisinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşeceğini belirten gazete, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmesinin de önümüzdeki 24 saat içerisinde ayarlanması ihtimali bulunduğunu kaydetti.

Gazete devamla “Akşam” gazetesinin, John Kerry’nin Ankara ziyaretiyle ilgili dünkü haberinin satır başlarını okurlarına aktardı, “John Kerry Tayyip Erdoğan ve Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmeleri sırasında Washington’un Kıbrıs sorununun çözümünde aktif rol almaya hazır olduğunu söylemiş görünüyor” vurgusunu öne çıkardı.

Haberin “Beşli Konferanstan Beşli Konferansa”  başlıklı bölümünde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Espen Barth Eide’nin Ada’yı ziyaretinden birkaç saat önce KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyaretin, bu akşamki Eroğlu-Eide-Anastasiadis yemeğinden önce gerçekleşmesi beklenen Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC ziyaretiyle tekrarlanacağına işaret edildi.

Türk yetkililerin KKTC ziyaretlerinin Kıbrıs sorunuyla doğrudan bağlantılı olmayıp kendi iç gerekçeleriyle alakalı göründüğü yorumunu yapan gazete şunları ekledi:

“Türk tarafının Kıbrıs sorunundaki çizgisi, Derviş Eroğlu’nun yol haritasından söz etmeye başladığından beri tamamen aynı görünüyor. Bu harita bir beşli konferans ile nihayet buluyor ancak Rum tarafı haritanın gerçek nihayetinin bu (beşli konferans) olmadığını Türk B planı olarak yorumlanabilecek bir kuyruğu da olacağını değerlendiriyor, şöyle ki:

Beşli konferansın çıkmaza sürüklenmesi ve yeni bir müzakere zemini bulunması hedefini taşıyacak yeni bir beşli konferans çağrılması. Rum tarafı, olguların bu noktaya varmasına müsaade etmeyeceğini beyan ediyor.”

ANASTASİADİS-KERRY GÖRÜŞMESİ AYARLANDI... GÖRÜŞME 21 EYLÜL’DE

Alithia “Anastasiadis-Kerry Görüşmesi Ayarlandı” başlıklı haberinde, düzenlenecek BM Genel Kurulu’na katılmak üzere 19 Eylül’de New York’a hareket edecek olan Anastasiadis’in, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile 21 Eylül Pazar günü görüşeceğini, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşme tarihinin netleşmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete, diplomatik kaynaklara dayanarak ABD Dışişleri Bakanı geçen hafta Ankara’da temaslarda bulunduğundan Rum tarafı Kerry-Anastasiadis görüşmesine büyük önem veriyor.

Gazete “Bugün Ada’da iki önemli olay cereyan edecek” vurgusunu yaptı. Bunlardan birinin Türkiye Başbakanı Davutoğlu’nun görevini devralmasının ardından ilk yurtdışı ziyaretini teşkil edecek KKTC ziyareti olduğunu, KKTC’de söyleyeceklerinin Rum tarafında büyük merakla beklendiğini belirten gazete ikincisinin de bugün Ada’ya gelecek Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin de katılacağı bu akşamki Eroğlu-Anastasiadis yemeği olduğunu belirtti.

“BU AKŞAMKİ YEMEĞİN MENÜSÜNÜ DAVUTOĞLU HAZIRLAYACAK”

Fileleftheros “Yemek Ahmet’ten İkram... Davutoğlu’nun İşgal Bölgelerine Yasadışı Ziyareti Ortamı Etkileyecek... Eide’nin Eroğlu ve Anastasiadis’le İlk Gayrı Resmi Görüşmesi Bu Akşam” başlıklı haberinde, Türkiye Başbakanı Davutoğlu’nun bugün KKTC’yi ziyaret edecek olması nedeniyle “bu akşamki yemeğin menüsünü de Davutoğlu’nun hazırlayacağını” öne sürdü.

Gazete, Başbakanlık görevini devralmasının ardından ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye gerçekleştirecek olan Davutoğlu’nun burada söyleyeceklerinin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1 Eylül’deki ziyareti sırasında söylediklerinden farklı olmasının beklenmediğini yazdı, özetle şunları ekledi:

“Kısacası, Kıbrıs sorununda konfederal çözümün ileri götürülmesinden söz edecek. Bu da, Erdoğan-Davutoğlu ikilisine çok yatırım yapan olduğundan, daha çok sahneyi netleştirecek.

Prosedüre gelince; çalışma gezisinde bulunduğu Çin’den bu akşam Ada’ya gelmesi beklenen Eide, Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in ara bölgedeki konutunda Eroğlu ve Anastasiadis’le akşam yemeği yiyecek. Yemekte Eide, Anastasiadis, Eroğlu ve tercüman bulunacak. Başrol oyuncularından ‘küçük bir grup’ seçilmesi ve danışmanların katılmayacak olmasının bir maksadı var. Yeni Özel Danışman, daha yumuşak bir şekilde, müzakereler çerçevesindeki yarınki görüşme öncesinde niyetleri tartacak.

Bu iki görüşme sonrasında sahne, başrol oyuncularının birkaç güne kadar gidecekleri New York’a taşınacak. Eroğlu ve Anastasiadis orada BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la ayrı görüşmeler yapacak, Eide de temaslarda bulunacak.”