RUM TARAFI “ÜÇ YÖNLÜ ÖNERİSİNİ” SONRAYA SAKLAMA KARARI ALDI

RUM MÜZAKERE GRUBU ÜÇ YÖNLÜ ÖNERİ TASLAĞI HAZIRLADI ANCAK ERDOĞAN’IN KKTC’DE NASIL MESAJLAR VERECEĞİNİ BİLMEDİĞİNDEN BU ÖNERİYİ SALI GÜNKÜ LİDERLER GÖRÜŞMESİNDE GÜNDEME GETİRMEYECEK

VENİZELOS: “KIBRIS SORUNU, TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİNİN VE BÖLGEYLE İLGİLİ KONULARIN ANAHTARI”

ANASTASİADİS ERDOĞAN’A VENİZELOS ARACILIĞIYLA MEKTUP GÖNDERDİ: “MÜDAHİL OLMANI BEKLİYORUM”

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun 2 Eylül Salı günü gerçekleşecek görüşmesine Rum tarafının, üç yönlü önerisini götürmeyeceği haber verildi.

Politis “Yeni Bir Emre Kadar... Kıbrıs Rum Tarafı Üç Yönlü Görüş Birliklerini Sonraya Saklıyor” başlıklı haberinde Rum tarafının, Kıbrıs Türk tarafının kabul etmesinin söz konusu olmadığı inancıyla görüş birlikleri, anlaşmaya yakın olanlar ve anlaşmazlıkların kaydedilmesi inisiyatifini ‘yakmak’  istemediği için Salı günkü görüşmede gündeme getirmeyeceğini yazdı.

Gazeteye göre bu karar Anastasiadis’in dün Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis başkanlığındaki müzakere grubuyla yaptığı toplantıda alındı. Bir saatten fazla süren görüşmede 2 Eylül’deki liderler görüşmesine hazırlık yapıldı. Rum Sözcü Nikos Hristodulidis görüşme sonrasında basına yaptığı kısa açıklamada “Bizim tarafın hazırlanması ve görüş alış verişinde bulunulması maksadıyla bu tür görüşmeler sıklıkla yapılıyor” dedi.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Rum müzakere grubunun üç yönlü bir taslak (Rum tarafının görüş birlikleri, anlaşmazlıklar ve anlaşma ihtimali olanlar olarak gördükleri) hazırladığını ancak özellikle Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyareti sırasında nasıl mesajlar vereceği bilinmediğinden şartların, bu taslak masaya konulacak kadar olgunlaşmadığına hükmedildiğini yazdı.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in son görüşmesinde, Türk tarafın, kendi açısından üç yönlü görüş birlikleri sunmayı gerekli görmediği ve yol haritası benimsenerek al-ver aşamasının başlaması gerektiği görüşünde olduğunun anlaşıldığına işaret eden gazete, Rum tarafının, prosedürün süratle ilerlemek yerine doğru ilerlemesini tercih ettiğini ve yol haritasını benimsemesinin söz konusu olmadığını peşinen ortaya koyduğunu belirtti, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Rum tarafı artık Erdoğan’ın işgal bölgelerine yapacağı yasadışı ziyareti ve BM Genel Sekreteri’nin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in Ada’ya gelmesini bekliyor. Norveçli diplomatın Kıbrıs’a ilk ziyaretinin Eylül ayının ilk yarısında gerçekleşmesi bekleniyor.

Müzakere grubu (Anastasiadis’le yapılan) toplantıda Eide’in gelişini, bugünkü durgunlukta ufukta görünen tek ümit olarak değerlendirdi ve Norveçli diplomatın, bir süredir dikkatli ve çekimser davranan BM’nin rolüne yeniden hareket katacağı beklentisi içerisindedir.

Salı günkü liderler görüşmesinde öze ve hatta düşük siyasi düzeydeki güven yaratıcı önlemlerde dahi görüşme olmayacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.”

ANASTASİADİS’İN ERDOĞAN’A MEKTUBUNU EVANGELOS İLETTİ

Aynı gazete “Ulak Evangelos... Venizelos Başkan’ın Mektubunu Erdoğan’a İletti” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Türkiye’nin 12’nci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektubunun, dünkü devir teslim töreninde Yunanistan’ı temsil eden Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos tarafından Erdoğan’a iletildiğini yazdı.

Gazete Anastasiadis’in Erdoğan’dan “Kıbrıs sorununun çözümüne şahsen katılması ve çözüm iradesiyle ilgili açıklamalarında samimi olması talebini” içeren mektubunun “tebrik mektubu olduğunu” savundu ve Venizelos’un konuyla ilgili açıklamasını aktardı.

Gazeteye göre Anastasiadis’in kendisinden, Erdoğan’a tebrik mektubunu iletmesini rica ettiğini söyleyen Venizelos, Anastasiadis’in bunu yapma gerekçesini; “Çünkü Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili ana unsurun Türkiye olduğu gerçeğini çok iyi anladı” sözüyle izah etti.

VENİZELOS: “KIBRIS SORUNU, TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİNİN VE BÖLGEYLE İLGİLİ KONULARIN ANAHTARI”

Venizelos Kıbrıs sorununa adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasının Türk-Yunan ilişkilerinin ve geniş bölgeyle ilgili konuların anahtarı olduğu görüşünü ortaya koyarak şöyle devam etti:

“Bunu Türk liderliğinin de Erdoğan’ın da çok iyi anladığı aşikârdır. Erdoğan’dan, bu çözümün bulunması için daha iyisini yapmasını bekliyoruz.  Ağır, tarihi sorunlar var.  Sürekli diyalog içerisindeyiz ancak anahtar Kıbrıs sorunudur.

İyi komşuluk ilişkisi istiyoruz, ortaklık işbirliğimiz var, 50’lerin başından beri NATO üyesi iki ülkeyiz ve Türkiye AB’ye aday ülkedir. Türkiye geniş Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika bölgesindeki bütün açık sorunlarda önemli rol oynuyor. Türkiye’nin, sorunun değil çözümün parçası olmasını istiyoruz.”

ANASTASİADİS ERDOĞAN’A “MÜDAHİL OLMANI BEKLİYORUM”

Alithia “Anastasiadis’in Venizelos aracılığıyla Erdoğan’a gönderdiği “tebrik” mektubunun içeriğine de yer verdiği haberine “’Müdahil Olmanı Bekliyorum’... Anastasiadis’ten Venizelos Aracılığıyla Erdoğan’a Mektup” başlığıyla aktardı.

Anastasiadis’in, iki paragraftan oluşan kısa mektubunun ilk paragrafında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı için yapılan seçimleri kazanmasından dolayı Erdoğan’ı tebrik ettiğini yazan gazete, “ikinci paragrafında da Kıbrıs sorununda, bütün tarafların çıkarına olacak bir çözüme varılması için Tayyip Erdoğan’ın etkin müdahalesini beklediğini vurguladı” ifadesine yer verdi.

Gazete devamla Venizelos’un “Türk-Yunan ilişkilerinin ve bölgeyle ilgili konuların anahtarının Kıbrıs sorunu olduğu” açıklamasını okurlarına aktardı.

Fileleftheros haberi “Mesaj Alındı, Top Tayyip’te... Evangelos Venizelos Anastasiadis’in Mektubunu İletti... Anahtar Kıbrıs Sorunu... Salı Günkü Görüşmeye Hazırlık” başlık ve spotlarıyla aktardı