Rum Siyasi Partilerden Seçim Barajı’nın Yüzde 3,6’ya Yükseltilmesine Tepkiler

Rum siyasi partilerin, Güney Kıbrıs’ta seçim barajının yüzde 1.8’den 3,6’ya yükseltilmesine tepki gösterdikleri bildirildi.

Alithia gazetesi, oy oranı az olan partilerin, seçim barajının yükseltilmesinde en büyük paya sahip iki büyük parti DİSİ ile AKEL’e tepki gösterdiklerini ve yeni seçim barajının, demokrasiye hizmet etmediğini belirttiklerini yazdı.

Habere göre KS EDEK; DİSİ ve AKEL liderliğinin, seçim barajını yükselterek, küçük partilerin Meclis’ten izole edilmesini hedeflediğini ve iki partinin işbirliğinin, gerek Kıbrıs sorununda, gerekse şeffaflıkla ilgili konularda demokratik sapmaya doğru gittiğini belirtti.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise, DİSİ ile AKEL’in el ele vererek, demokratik çok sesliliğin sonunu getirdiklerini, çünkü farklı görüşlerin ve gerçeklerin kendilerini rahatsız ettiğini kaydetti.

Vatandaşlar İttifakı da, DİSİ ile AKEL’in, demokrasiyi felce uğrattıklarını ve Meclis’in, yalnızca DİSİ-AKEL tarafından yönetilmesi emellerine ulaştıklarını ifade etti.

PAPADOPULOS’TAN KAROYANA AÇILIM

Gazete, bir diğer haberinde ise, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un, parti içerisindeki “düşmanı” olan DİKO Eski Başkanı Marios Karoyan’a, partinin oylarının düşmesi nedeniyle açılım yaparak yardım talebinde bulunduğunu yazdı.

Gazete, Papadopulos ile Karoyan’ın daha önceden çoğu konuda taban tabana zıt olduklarını, ancak Papadopulos’un, Mayıs ayındaki genel seçimde, DİKO’nun oylarında artış sağlanmasına yönelik katkıda bulunması için Karoyan ile gözlerden uzak görüşme yaptığını kaydetti.