Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu’nun, Litvanya’da gerçekleştirilen AB Savunma Bakanları toplantısı çerçevesinde, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile baş başa görüştüğü haber verildi.

Haberi “AB-NATO Diyaloğuna Katkı ve Akdeniz’de İstikrar” başlığıyla yayımlayan Fileleftheros, Rum Savunma Bakanı Fotiu’nun, NATO Genel Sekreteri Rasmussen’in gündemine, Rum kesiminin Güney Doğu Akdeniz bölgesindeki istikrara ve AB-NATO ilişkilerine yapabileceği katkıyla ilgili iki önemli parametreyi getirdiğini yazdı.

Fotiu’nun toplantı esnasında, Rum kesiminin “Barış İçin Ortaklık” programına katılma niyetini ifade ettiğini yazan gazete, Fotiu’nun Rasmussen’e, Rum kesiminin Barış İçin Ortaklığa katılmasının, Güney Doğu Akdeniz bölgesindeki istikrar ve güvenliğe, aynı zamanda AB-NATO işbirliğinin iyileştirilmesine katkıda bulunacağını ifade ettiğini aktardı.

Gazete, Fotiu’nun Rasmussen’i Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili müzakerelerin yeniden başlaması ve Rum kesiminin Maraş’ın yasal sakinlerine iadesiyle ilgili önerisi hakkında bilgilendirdiğini de belirtti.

AB Savunma Bakanlarının toplantısı sırasında, Suriye krizi hakkında gündem dışı bir görüşme yapıldığını da kaydeden gazete, Fotiu’nun, Rum Yönetimi’nin, kimyasal silahların kullanımını kınadığını ve sorumluların hesap vermeleri gerektiğini söylediğini aktardı.

Suriye’deki durum ve bölgede ortaya çıkabilecek olumsuz etkilerle ilgili endişesini de dile getiren Fotiu, Suriye’deki Hıristiyanların güvenliğiyle ilgili endişelerini de ifade etti.

Fotiu son olarak AB’deki ortaklarını, Rum yönetiminin, Avrupalı ve diğer vatandaşların savaş bölgelerinden tahliyesi gibi insani konulara yanıt verme konusunda hazır olduğuna dair bilgilendirdi.

Haber Simerini gazetesinde “Kıbrıs Yardıma Hazır”, Haravgi’de ise “Hükümet NATO’da Israrcı” başlıklarıyla yer aldı.

RASMUSSEN KIBRIS SORUNUNA ATIFTA BULUNDU

Haravgi ise başka bir haberinde, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in, NATO’nun, BM’nin uluslararası güvenlik çerçevesinde oynaması gereken role desteğini ifade ettiğini, aynı zamanda Kıbrıs sorununun NATO-AB işbirliğindeki rolüne değindiğini aktardı.

Gazete, Rasmussen’in, Litvanya’da dün tamamlanan “Ortak Dış Politika ve Güvenlik Politikası” aynı zamanda “Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası” ile ilgili parlamentolar arası toplantı çerçevesindeki NATO-AB ilişkileriyle ilgili görüşme sırasında, Rum milletvekilleri ve diğer katılımcıların sorularını yanıtladığını yazdı.

Habere göre Rasmussen, NATO-AB işbirliğindeki sorunların özellikle iki örgüt arasındaki siyasi koordinasyonda tespit edilmekte olduğunu ve bu zorluklarla yalnızca (kaynaklanmakta oldukları) Kıbrıs sorununun çözümüyle baş edilebileceği görüşünü dile getirdi.