“EL ALTINDAN ANLAŞMALAR YAPILDIĞINA DAİR SESLER ÇOĞALIYOR”

Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanları ve temsilcileriyle bir araya gelerek yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakereleri hakkında bilgi veren ve görüş alışverişinde bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın aksine Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in suskunluğunu koruması Rum iç cephesinde tepkilere neden oldu.

Rum siyasi partilerinin, müzakere masasında görüşülenlerle ilgili bilgi vermeye ikna etmek için Anastasiadis’e baskı yapmaya ve Kıbrıs sorununda bir beşli konferans yapılmasını peşinen reddetmesini sağlamaya çalıştıkları haber verildi.

Simerini haberi “N. Anastasiadis Siyasi Yalnızlığı Seçti… İçte Karartma ve Yeraltında (el altından) Anlaşma Sesleri Çoğalıyor” başlığıyla manşete çekerek, Anastasiadis’in eşeğe ters binmiş şekilde betimlendiği ve “suskunluk yemini ettim!” dediği görülen bir de karikatür kullandı.

Gazete Akıncı’nın aksine Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununda devam etmekte olan müzakere prosedürü konusunda siyasi yalnızlığı tercih ettiğini, bunun sonucunda da Rum iç cephesinde karartma ve el altından anlaşmalar yapıldığına dair seslerin artmakta olduğunu vurguladı. Anastasiadis’in suskunluk taktiğinin kamuoyunda “Anastasaiadis neden korkuyor da siyasi partilere bilgi vermiyor? Siyasi parti başkanlarını güvenilmez mi buluyor?  Müzakere masasında garantiler, güvenlik ve toprak konularının görüşüldüğü bir dönemde siyasi yalnızlığı seçme taktiği tavizin göstergesi mi?” sorularına yol açtığına dikkat çekti.

PARTİ AÇIKLAMALARI

Rum Yönetimi Başkanı’nın Rum Ulusal Konseyi’ni 14 Eylül’de, yoğunlaştırılmış süreç bittiğinde ve New York’a gidişi öncesinde bilgilendireceğini hatırlatan gazete, siyasi partilerin açıklamalarını özetle şöyle aktardı:

“AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Simerini’ye yaptığı açıklamada Başkan’ın bilgilendirme yapmamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi ve Ulusal Konsey’in işleyişi çerçevesinde siyasi parti başkanlarıyla istişare yapması gerektiğini hatırlattı. Bazı partiler hareketleri ile Konsey’in işleyişinde sorun yaratıyor diyerek EDEK’e yüklendi.

DİKO Başkanı Nikos Papadopulos RİK 1’e yaptığı açıklamada ‘Başkan Anastasiadis, gizleyecek bir şeyi yoksa çıkıp Kıbrıs halkını, en azından Kıbrıs Cumhuriyeti ve (federasyona) dönüşümüyle ve olası çözümden sonra doğrudan etkileyecek anayasal meseleler hakkında bilgilendirmelidir. Başkan’ın karartma dayatmaya çalışması kabul edilemez’ dedi.

EDEK Milletvekili Kostis Efstathiu ‘Başkan, her Kıbrıslıyı ilgilendiriyor olmasına karşın Kıbrıs sorununun Kıbrıs’ın egemen eliti ile ilgili olduğu gibi yanlış bir düşünce içerisindedir. Önce bilgilendirme yapıp her vatandaşı dinlemeli, politikamızı özgürce belirlemeliyiz. Bunun yerine gizlemeyi ve yıllardır Kıbrıs sorununun kapalı kapılar arkasında görüşülmesini isteyen Türk uzlaşmazlığının sorumlularının, Ankara’nın yabancı müttefiklerinin talimatlarını izliyor. Akıncı başarı sağladığı için bilgilendirme yapıyor oysa Anastasiadis’in sadece tavizleri olduğu açıktır.’

Vatandaşlar İttifakı Siyasi Sekreteri Konstantinos Filaretu Simerini’ye açıklamasında ‘Başkan, son 3 yıldır siyasi liderliği ve halkı bir kenarda tutan sır politikasını sürdürüyor. Halk, Türk tarafından sızdırılan haberler aracılığıyla bilgi ediniyor. Üçlü veya beşli konferans senaryoları dolaşıyor, hükümet yalanlıyor. Rum tarafı müzakere masasında tam olarak ne olduğunu, bunların sadece senaryo mu olduğunu, uygulanıp uygulanmayacağını bilmiyor. Neden korkuyor da vatandaşları görmezden geliyor, meclise ve partilere güvenmiyor? Ulusal Konsey’den neden kaçıyor?’dedi.

Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus Anastasiadis’e mektup göndererek ‘Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı siyasi partilere kritik görüşmeler hakkında bilgi verdi.  Başkan Anastasiadis suskunluğunu koruyor. Bizi karanlıkta bırakıyor. Neden korkuyor? Bize taviz verdiğini söylemekten mi yoksa –Akıncı’nın da açıkladığı gibi- New York’ta basit bir üçlü görüşme olmayacağını, Toprak ve Garantiler’in konuşulacağını söylemekten mi? Başkan Anastasiadis şahsen suçlusu olduğu bir prosedürde kendi kendini kapana kıstırdı.’

Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği açıklamasında, Akıncı ve Anastasiadis’in dün kararlaştırdığı açıklama ambargosunun müzakere masasında kalan büyük sorunlardan hiçbirini çözmeyeceğine dikkat çekti ve Türklerin, bazı başlıklar kapatılmadan dahi beşlik konferans ısrarı ortadadır. Dolayısıyla Kıbrıs sorununu, kendi al-ver’lerini dayatmak için beşli konferansa sürüklemek istiyorlar’ dedi.

ELAM içerisinde, yoğunlaştırılmış müzakerelerin yeniden başlaması ve 14 Eylül’de ortak açıklama yapılacak olması nedeniyle büyük bir hoşnutsuzluk var. ‘Halk karanlıkta bırakılarak kazanılacak tek şey işgalcinin kışkırtıcı ve mantıksız taleplerinin işitilmemesidir. Kıbrıs sorunu Başkan’ın şahsi meselesi değildir. Ulusal Konsey, yeni ortak açıklamadan önce oluşturulmalıdır.  Akıncı işgal bölgelerindeki partilere müzakerelerle ilgili bilgi vermiştir.’”

Fileleftheros haberi “Başkan’a Müzakereler ve Bilgilendirme Baskısı…  Partiler Anastasiadis’i Beşli Konferansı Reddetmeye Çağırıyor” başlığıyla aktardı.

GÜNEY’DE MÜZAKERE TUTANAKLARINA TALİP YOK

Alithia “Müzakere Tutanaklarına Talip Yok… Partiler Kıbrıs Sorunuyla İlgili Bilgi Almak İçin Başkanlığa Gitmedi” başlıklı haberinde karartmadan şikayet ederek bilgilendirme yapılmamasından şikayet eden Rum muhalefet partilerinin, Anastasiadis’in Saray’a giderek müzakerelerde sunulan belgeleri inceleme davetine cevap vermediklerine dikkat çekti.

Habere göre, Rum Başkanlık Sarayı’ndaki Tutanak ve Belge Arşivi’ne erişimden sorumlu Ulusal Konsey Sekreteri Pandelis Pandelidis, bugüne kadar sadece Ekologlar’ın başvuru yaptığını ve partiye 10 Eylül için randevu verildiğini, Vatandaşlar İttifakı’nın ¬randevu başvurusunun ise incelendiğini belirtti. DİKO Başkanı Vekili Markos Kiprianu’nun da arşivde şahsen inceleme yaptığını kaydeden Pandelidis DİKO ve EDEK’ten henüz kurumsal bir başvuru yapılmadığını açıkladı.

Pandelidis, Saray’daki arşive erişim usulünü anlatırken “siyasi parti başkanının, incelemek istediği konuya göre parti uzmanları eşliğinde Saray’a gitme olanağı var. Ancak tutanakların kopyalarını alma olanakları yok” dedi.