SEFCOVİC: “KIBRIS DOĞU AKDENİZ’DE KİLİT-OYUNCU”

Lefkoşa, 27 Mayıs 16 : Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki parseller için iki ay önce çıkılan 3’üncü tur ruhsat ihalesine, uluslararası petrol ve doğal gaz şirketlerinden büyük ilgi olduğunu söyledi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, “Kıbrıs’ın” Doğu Akdeniz’in enerji haritasındaki rolü konusunda “Natural Gas Europe” tarafından Brüksel’de düzenlenen toplantıda konuşan AB Enerji Komiseri Maros Sefcovic de, “Kıbrıs’ı” enerji konularıyla alakalı olarak Doğu Akdeniz’de “kilit-oyuncu” olarak nitelendirdi.

Gazeteye göre Lakkotripis, toplantıda yaptığı konuşmada, İtalyan ENI şirketi tarafından Mısır MEB’inde tespit edilen “Zohr” yatağının Güney Kıbrıs açısından önemli rol oynadığını, çünkü bu keşfin ilkel resiflerdeki karbonik yapılarda gerçekleştiğini ve bunun da sözde Rum MEB’inde bulunan “Eratosthenis” deniz altı dağı etrafında tespit edilenlerle tam anlamıyla benzer yapılara sahip olduğunu ifade etti.

Bunun Rum hükümetinin 3’üncü tur ruhsat ihalesine çıkma kararı almasındaki belirleyici unsurlardan biri olduğunu dile getiren Lakkotripis, ihalenin 6, 8 ve 10 numaralı yataklarla alakalı olduğunu ve bunlara çok uluslu şirketlerden oldukça büyük bir ilgi olduğunu yineledi.

İhaleye ilgi duyan şirketlerin, tekliflerini 22 Haziran’a kadar sunmaları gerektiğini kaydeden Lakkotripis, değerlendirme ve tercih prosedürünün ise, sözleşmelerin imzalanması ve ruhsat verilmesiyle birlikte 2017 yılı başında tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Gazeteye göre Lakkotripis, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Birçokları, petrol fiyatları yüzünden piyasa şartlarının elverişli olmadığı bir zamanda, Kıbrıs’ın neden yeni bir tur ruhsat ihalesine çıktığını merak ediyor. Evet, bu bizim için bir ikilemdi ancak Mısır MEB’indeki Zohr yatağının keşfedilmesinin ardından ortaya çıkan büyük ilgi, Doğu Akdeniz’in enerji dinamiğinin ortaya konması için de ayrıca önemli bir kriterdi.”

Habere göre Lakkotripis devamla, hali hazırda araştırma ve işletme hakkına sahip olan şirketlerin, sermaye ve araştırma giderlerindeki önemli kesintilere rağmen, ruhsatlarını yenileme konusunda büyük bir arzuya sahip olduklarını da ifade etti.

12’inci parseldeki yedi yıllık arama ruhsatının da 23 Mayıs Pazartesi günü sona erdiğini dile getiren Lakkotripis, bunun ise, yapılan sözleşme uyarınca, 12’inci parselin “Afrodit” keşfi hariç Rum Yönetimine iade edileceği anlamına geldiğini dile getirdi.

Lakkotripis, şu an ilgili şirketlerle (Noble- BG ve Delek) Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma ve üretim planını ele almakta olduklarını da ifade etti.

Toplantıda yer alanların sorularına yanıtında, başlangıçtaki planlamanın, Güney Kıbrıs’ta bir sıvılaştırma tesisi inşa edilmesi olduğunu anımsatan Lakkotripis, ancak Afrodit yatağındaki doğal gaz miktarlarının, böyle bir şeye müsaade etmediğini söyledi.

Şu an gözden geçirdikleri şeyin, yataktaki doğal gazın Mısır üzerinden sıvılaştırılması olduğunu ifade eden Lakkotripis, Mısır’ın doğal gaza ihtiyacının çok olduğunu, öte yandan doğal gazın bir kısmının da ülke içi tüketim için Güney Kıbrıs’a da yönlendirileceğini belirtti.

Geçtiğimiz pazar günü, İsrail hükümeti ile Leviathan yatağındaki şirketler (Noble ile Delek) arasında imzalanan anlaşmaya da değinen Lakkotripis, bu gelişmeyi Güney Kıbrıs açısından da olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi.

Gazeteye göre, Noble Energy Şirketi Başkan Yardımcısı ve Mali İşler Müdürü Kenneth Fisher ise UBS tarafından geçtiğimiz salı günü düzenlenen uluslararası bir petrol ve doğal gaz toplantısında yaptığı konuşmada, “Leviathan” ve “Afrodit” yataklarının kalkındırılmasıyla meydana gelmekte olan işbirliklerine değindi.

Gazeteye göre, Afrodit yatağının “bölgesel talebe hizmet edilmesi için uzun vadeli opsiyon sunmakta olduğunu” dile getiren Fisher, öte yandan yatırımcıları Afrodit yatağıyla ilgili geçici kalkınma planının Enerji Bakanlığına sunulduğu ve Leviathan yatağının kalkındırılmasıyla birçok potansiyel işbirliği olduğu konusunda da bilgilendirdi.

Politis ise habere “Çok Uluslu Şirketlerden İlgi” başlığıyla yer verirken, “edindiği bilgilere dayanarak”, Rum Enerji Bakanlığı üst düzey yöneticileri ile Enerji Bakanlığının diğer ortak çalışanlarının, geçtiğimiz salı ve çarşamba günü ABD’nin Houston kentinde, büyük şirketlerin üst düzey yöneticilerinin huzurunda, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde çıkılan 3’ncü tur ihaleyi tanıttıklarını da ekledi.

(İY/ÖK)