“KIBRIS ÜNİVERSİTESİ” REKTÖRÜNE GÖRE, DURUM “TRAJİK”. ÖĞRENCİLERİN SEVİYESİ ÇOK DÜŞÜK

EĞİTİM BAKANI VE SENDİKA BAŞKANI DA ÖNLEM ALINMAZSA, GELECEK YILLARDA SEVİYENİN DAHA DA DÜŞECEĞİNE İNANIYOR

Rum tarafında faaliyet gösteren “Kıbrıs Üniversitesi”nin Rektörü Kostas Hristofidis, Güney Kıbrıs’taki orta eğitimin durumunu “trajik” olarak niteledi. Eğitimin, tamamen çökme sürecine girdiğini savunan Hristofidis, özellikle devlet ortaokul ve liselerinde düzeyin çok düştüğünü söyledi. Hristofidis, “Öğrencilerin Yunancada bile sorunu var. Matematikteki seviyeleri ise 90’lı yıllarda olduğundan çok daha düşük” dedi.

Simerini “Eğitim Tam Çöküşte... Rektör, Başkan Anastasiadis’e Mektup Gönderdi” başlıklı haberinde Rektör Hristofidis’in Güney’deki orta eğitimin içerisinde bulunduğu durumu Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e gönderdiği mektupla anlattığını yazdı.

Gazeteye göre, Hristofidis, doğru adımlar atılırsa durumun düzeltilebileceğini ancak bunun yıllar alacağını vurguladı. Eğitimin bu hale gelme sebeplerinden birinin, benimsenen Birleşik Lise sistemi olduğunu savunan Hristofidis, bu sistemin eğitimin düzenini bozup, ayrıştırdığını ve kötü bir “sendika partisine” dönüştürdüğünü vurguladı.

Öte yandan, Fileleftheros “Yetkililer, Devlet Okullarını Değersizleştiriyor... Eğitim Bakanı ve OELMEK Başkanı, Öğrencilerimizin Seviyesinin Düşüklüğü Konusunda Rektöre Katılıyor” başlıklı haberinde, orta eğitimin başrol oyuncuları diye nitelediği Eğitim ve Kültür Bakanı Kostas Kadis ve Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (OELMEK) Başkanı Dimitris Taliadoros’un Hristofidis’in tezini doğrulayarak, Rum öğrencilerin seviyelerinin düşük olduğunu tescil ettiklerini yazdı.

Gazete, Rum Eğitim ve Kültür Bakanı Kadis’in “Rektörün kaygılarını paylaşıyoruz. Mektubunda belirttiği sorunlar vardır ancak bunlar, bugünün sorunları değildir. Geçmişten gelen sorunlardır” dediğine işaret etti.

Önceki yılların mezunlarının seviyelerinin bugünkü öğrencilerden daha mı iyi olduğu sorusuna olumlu cevap veren Kadis, “Uluslararası incelemeler ve yıllardır üniversitede eğitim veren akademisyenlerin görüşleri bunu doğruluyor” dedi. Kadis, tedbir alma zamanının geldiğini ve bunun için şartların olgunlaştığını söyledi.

OELMEK Başkanı Taliodoros ise önlem alınmaması halinde Rum öğrencilerin gelecekteki seviyesinin, bugünden de düşük olacağı uyarısında bulundu. Taliadoros, orta eğitimin en büyük iki sorununun Birleşik Lise ders programı çizelgesi ile devlet okullarının işleyiş kuralları olduğunu düşünüyor. Sorunun ilkokuldan başladığını kaydeden Taliadoros, çocukların yazı yazmayı (imla) dahi öğrenmediğini savundu. Yunanca ve Matematik ders sayısının azaltılmasının da hata olduğunu kaydeden Taliadoros, “Kıbrıs Üniversitesi” öğrencilerinin seviyelerinin düşük olmasının bir başka nedeninin de, öğrenci alımlarında ikinci ve üçüncü yerleştirme yapılması olabileceğini vurguladı.