Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun, Çek Cumhuriyeti Meclis Başkanı’nın daveti üzerine Prag’a gittiği ve burada bazı temaslarda bulunduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Çek Cumhuriyeti Meclis Başkanı Jan Hamacek, Omiru ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, kendi ülkesini kastederek, Rum kesiminin, daima kendisine yardım etmeye ve kendisini desteklemeye çabalayan dost bir ülkeye sahip olduğunu ve bunun gelecekte de gerçekleşmeye devam edeceğini söyledi.

Çek Cumhuriyeti Meclis Başkanı’nın, masaya yatırılan konularda görüş birliği sağlandığını dile getirdiğini aktaran gazete, iki yetkilinin görüşmesinde, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler, Avrupa’nın Güney’indeki ekonomik kriz ve Euro bölgesindeki gelişmeler, Güney Kıbrıs-Rusya ilişkileri, Ukrayna meselesi ve terör konusunun ele alındığını belirtti.

Gazeteye göre, Omiru’nun Prag’ı ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Hamacek, Güney Kıbrıs ile Çek Cumhuriyeti’ni kastederek, ikisinin de AB üyesi ülkeler olduğunu, bu yüzden de aynı meselelerle ilgili aynı sorumluluk ve aynı sonuçları paylaşmakta olduklarını sözlerine ekledi.

KİPRİANU BRÜKSEL’DE…

Politis gazetesi ise haberinde, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Brüksel’deki temaslarına yer ayırdı.

AKEL’den yapılan açıklamaya göre, Kiprianu’nun Brüksel temaslarının gündeminde, Kıbrıs sorunu ile ekonominin bulunduğunu yazan gazete, Kiprianu’nun Brüksel temasları sırasında İrlanda’daki Sinn Fein partisi, İspanya’daki Podemos partisi, Portekiz Komünist Partisi aynı zamanda Belçika İşçi Partisi yetkilileri ile temaslarda bulunduğunu belirtti.

Gazeteye göre Kiprianu, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak muhataplarını, Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerle alakalı olarak bilgilendirdi ve çözüme ulaşılması için, Kıbrıs sorunundaki özlü müzakerelerin başlamasına müsaade edecek koşulların meydana getirilmesi gereğine vurgu yaptı.

Gazeteye göre ekonomi konusunda da konuşan Kiprianu, Avrupa düzeyinde ve ulusal düzeyde yapılan açıklamalara rağmen, durumun ne yazık ki halk için oldukça zor olmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.