Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun, ara bölgede Lefkoşa Havaalanı yakınlarında gömülü olan iki Noratlas uçağıyla ilgili ne yapılacağı konusunda bu hafta içerisinde Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi ve diğer yetkililerle temasa geçeceği haber verildi.

Simerini gazetesine göre Fotiu, uçakların bulundukları yerden çıkarılmasıyla ilgili bir karar alınmadığını belirtti.

Uçaksavarlar tarafından vurulmasına rağmen alana inmeyi başaran ancak aldıkları hasar nedeniyle bir daha havalanamayan Noratlas tipi iki nakliye uçağının gömülü olduğu bilgisini veren Fotiu, 1974’ten önce bölgede üsleri olan İngilizlerin uçakları buraya gömdüğünü söyledi.

Yetkili ofisin, bir tanığın anlattıkları üzerine konuyla ilgili bilgi sahibi olduğunu anlatan Fotiu, bu tanığın uçakların gömülü olduğu yeri de gösterdiğini belirtti.

Fotiu, uçakların 10 metrelik bir vadide gömülü olduğunu söyledi.

Kazı yapılıp uçakların Rum tarafına mı götürüleceği, yoksa orada mı  bırakılacağına karar vermek için bu hafta Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi ve diğer yetkililerle iletişime geçeceğini belirten Fotiu, kazı kararı alındığında Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) ile iletişime geçileceğini ifade etti.

Rum Haber Ajansı’na konuşan UNFICYP Basın Sözcüsü Alim Sıddık da, bölgede uçakların bulunmasına yönelik kazı yapılması için şimdiye kadar resmi bir talep almadıklarını belirtti.

Bu arada uçakların gömülü olduğu yerde kayıp mürettebat veya asker bulunması beklenmiyor.