Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Rum Üyesi Nestoras Nestoros, kayıplar konusunda Kıbrıs ve yurt dışındaki arşivlerin incelenmesi konusunda bütünlüklü bir takvimleri olduğunu ve bu amaç için uzman alımına gidileceğini açıkladı.

Alithia gazetesinin haberine göre, Nestoros dün yaptığı açıklamada, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çeşitli hükümetler ve yerel yönetimlere mektup göndererek, arşivlerine ulaşma talebinde bulunacağını belirtti ve hedeflerinin kayıpların gömü yerlerine ilişkin yeni bilgiler elde etmek olduğunu vurguladı.

Talepte bulunacakları mercilere zaman kısıtlaması koyamayacaklarını ancak kendi öngörülerinin bir yıl olduğunu ifade eden Nestoros, bu konuda görevlendirmek üzere yaz dönemi bitiminde uzman alımına gideceklerini ifade etti.

Rum hükümetinin komiteye 200 bin Euro bağışlamasını memnunlukla karşıladıklarını belirten Nestoros, bu paranın yarısından fazlasının komiteye, geri kalan kısmının ise arşivleri incelemek için yurt dışına, özellikle de Yunanistan’a gidecek araştırmacılara harcanacağını vurguladı.

Nestoros, arşiv uzmanlarının görev ve yetkilerinin yaz döneminden sonra belli olacağını da sözlerine ekledi.