DİSİ Başkanı Averof Neofitu, bugün Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerin geçmişe göre farklı bir çevre ve koşullarda yapıldığını belirtti.

Fileleftheros gazetesine demeç veren Neofitu, müzakerelerde, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda niyet belirtmiş yeni bir Kıbrıs Türk liderinin bulunduğunu belirtti.

Bölgedeki jeopolitik durum ve hidrokarbon yataklarının keşfinin Kıbrıs sorununda uzlaşının herkesin çıkarına olmasına yardımcı olduğu görüşünü paylaşan Neofitu, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın ekonomiyi de güçlendireceğine dikkat çekti.

Uluslararası toplumdan, Türkiye’ye, “çıkmaza götüren tezlerini terk etmesi için” baskı yapmasını istediklerini ifade eden Neofitu, öte yandan, AB’nin görüşmelerde olduğuna işaret ederek, AB karar ve ilkelerine dayanan bir çözümün görüşüldüğünü belirtti.

Bir soru karşısında Kıbrıs sorunuyla ilgili tezlerinde, AKEL ile uzlaşı olanağının bulunduğunu söyleyen Neofitu, bazı kişilerin bu girişimlere “cesaretli” nitelendirmesinde bulunabileceğini belirterek, ülkenin çıkarlarını her şeyin üstüne koyan çağdaş bir partinin bunu yapması gerektiğini vurguladı.

Neofitu, bu girişimlerin parti destekçilerinin bir kısmını düşüncelere sevk edebileceğini ve bunun normal olduğunu da söyledi.