DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Kıbrıs sorununa ilişkin herhangi bir anlaşma için partisinin tavrının bile kesin olmadığını ifade etti.

Simerini gazetesine söyleşi veren DİSİ Başkanı Averof Neofitu, bir anlaşmaya baştan “evet”  veya baştan “hayır” denmesi mantığının bulunmadığını belirtti.

Neofitu, bununla birlikte DİSİ’nin bile, herhangi bir anlaşma konusunda hangi tavrı takınacağının kesin olmadığını, bunu da birçok kez dile getirdiğini söyledi.

Neofitu, diyaloğa yönelik olarak yaratıcı bir şekilde işlev göstermeleri, sabırlı ve doğru bir şekilde siyaset ortaya koymaları gerektiğini ifade ederken önceden “evet” veya “hayır” söyleyen bir kimsenin, sadece güvenirliliğini kaybetmekle kalmayacağını, aynı zamanda iç cephede kabul edilemez milli zararlara da neden olabileceğini belirtti.

“Taksimi” kabul etmelerinin de söz konusu olmadığını söyleyen Neofitu, “Kıbrıs Helenizmi’nin, işgal altındaki şehirlerde ve köylerde yeniden kök salması için mücadele etmeye” devam edeceklerini söyledi.

Neofitu bir başka soru üzerine, Kıbrıs sorununda onurlu bir anlaşmaya yönelik kararlılığını dile getiren Türkiye’nin elle tutulur bir faaliyet yapmadığını öne sürdü.

Neofitu, bununla birlikte yeni Kıbrıs Türk liderle, müzakere masasındaki değişikliğe de gözlerini kapamalarının, aynı zamanda Eroğlu ve Akıncı’nın aynı olduğunu da addetmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

Müzakerelerde ve karşılarında bulunan müzakerecide kayda değer bir değişikliğin olduğunu söyleyen Neofitu, bunun da Kıbrıs sorununda, bir anlaşma sağlanması için ümit penceresinin açıldığını düşünmelerine olanak tanıyan, uluslararası düzeyde bir dinamik yarattığını belirtti.

Neofitu, çözüm çabalarının sonuç vermesi için her türlü olanağın tüketilmesinin milli bir sorumluluk olduğuna da dikkati çekti.