Mülkiyetteki İlke Anlaşması Siyasileri Böldü

Simerini “Mülkiyetteki Yakınlaşmalar Bölüyor” başlıklı haberinde “İki liderin dünkü görüşmesinden çıkan sonucun Ulusal Konsey içinde ve dışındaki ihtilaflara ‘besin’ olması bekleniyor” yorumunu öne çıkardı.

DİSİ

Habere göre DİSİ Siyasi Planlama Sekreteri Haralambus Stavridis tarafından yapılan yazılı açıklamada liderlerin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından okunan ortak açıklamasının net ve kesin olduğuna vurgu yaparak “Bu şekilde mülkiyet hakkı temel ilke olarak tanınıyor ve artık iki bölgelilik ilkesinden çıkartılıyor” vurgusunu yaptı.

İki liderin, çözümden sonra mülkiyetin yönetimi ve mal sahibinin haklarının tesis edilmesiyle ilgili alternatifler olacağı konusunda anlaştığına da işaret eden Stavridis “Mülkiyetteki eski Türk tezi, mülklerin toplu mübadelesi idi. Mülkiyet müzakerelerinin bundan sonraki aşamasında mal sahibinin haklarının yeniden tesis edileceği özel kriterler şekillendirilecek” dedi.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise “Başkan Anastasiaidis Kıbrıs Helenizm’inin geleceğini güvence altına almayacak bir çözümü kabul etmeyecek. Bu zor çabasında siyasi güçlerin desteğiyle zırhlanmaya ihtiyacı var” dedi.

AKEL

AKEL tarafından yayımlanan açıklamada partinin, dünkü görüşmenin sonuçlarıyla ilgili kapsamlı görüş belirtmeden önce Anastasiadis’in bilgi vermesini bekleyeceğine işaret edildi. “İlk bakışta iki liderin mülkiyetle ilgili eski yakınlaşmaları teyit ettiği görülüyor” ifadesine yer verilen açıklamada 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bu konudaki eski yakınlaşmayı geri çekip toplu mübadele istediği belirtildi ve “Akıncı tarafından teyit edilmesini olumlu buluyoruz” ifadesine yer verildi.

AKEL “Mülkiyet ve toprak başlıklarında, yasal mal sahiplerinin haklarına saygı ve daha çok göçmenin Kıbrıs Rum idaresi altında geri dönmesine olanak tanıyacak toprak düzenlemeleri temelinde daha çok özlü ilerleme kaydedilebilirse Kıbrıs sorununun iç yönlerinde anlaşma yörüngesine yaklaşmamız yönündeki ümitler önemli ölçüde artacak”  vurgusunu da yaptı.

DİKO

DİKO, yayımladığı basın açıklamasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e şu soruları yöneltti:

“Eide’nin açıklamasında ifade edildiği gibi yasal mal sahibi olan göçmenin hakları ile ‘kullanıcının’ hakları neden eşitleniyor? Mülkiyetteki iade hakkı seçeneği neden diğer seçeneklerle, yani tazmin ve takas seçeneğiyle eşitleniyor? Sayın Anastasiadis neden sadece göçmenlerin geri dönmeme ve mülkleri yasal sahiplerine yabancılaştırma yöntemlerini tartışıyor? Anastasiadis neden mülkiyet gibi devredilemez temel hakkın yönetimini bir komiteye, hem de oluşumu sayısal eşitliğe dayalı bir komiteye veriyor?”

VATANDAŞLAR İTTİFAKI

Vatandaşlar İttifakı “göçmenin, açıklanmış ve pratikte geçerli olması gereken mülkiyet hakkı ‘kullanıcının’ hakkıyla kabul edilemez şekilde eşitlendi” vurgusunu yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşü dile getirdi:

“Yasal mal sahibinin, malına dönüp dönmeyeceğine, kiralamaya veya satmaya, ‘kullanıcı’ ile anlaşma yapmaya karar verme hakkı olmalı. Eide’nin açıklamasında iade seçeneğinin tazminat ve takastan sonra yer bulması, gerçekte neler görüşüldüğü ve ne üzerinde anlaşmaya varıldığı konusunda birçok soru işareti doğuruyor. Mülkiyete ilgili ortaya çıkacak konuları çözmek üzere bağımsız bir komite kurulması kararından, Akıncı ve Anastasiadis’in mal sahibine de ‘kullanıcıya’ da aynı hakları tanıdığı ortaya çıkıyor.”

Gazete devamla Eide’nin dün Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis  ile müzakerelerde şu ana kadar yapılanlarla ilgili önemli verilerin ortaya konulduğu bir görüşme yaptığını yazdı.

Habere göre görüşme sonrasında, Eide’nin Kıbrıs sorununa Avrupa ilke ve değerleri ile insan haklarına tam saygılı bir çözüm bulunmasına katkı koymak arzusunda olduğunu söyleyen Perdikis “vaatlerinin gerçeğe yansıdığını yani bütün Kıbrıslıların siyasi ve insan haklarını güvence altına alacak, güvenlik sorunları yaratmayacak bir çözüm görmeyi diliyoruz. Çözüm Avrupa müktesebatıyla tam uyumlu olmalı” dedi.

Fileleftheros siyasi partilerin açıklamalarını “Mülkiyet Konusunda Biri Kutluyor, İkisi Soruyor... AKEL, DİKO ve İttifak’tan Farklı Okuma... Sepep Mal Sahibi ve Kullanıcı”, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun açıklamasını da “Averof, Anastasiadis’in Çabaları Konusunda Yatıştırıcı...  Helenizm’in Geleceğini Güvence Altına Almayacak Çözümü Kabul Etmeyecek” başlık ve spotları altında özetledi.

Politis haberi “AKEL Yakınlaşmaların Tekerrürü Görüyor... DİSİ: Mülkiyet İki Bölgelilikten Çıkartılıyor... DİKO: Mal Sahibi ve Kullanıcı Eşitleniyor” başlığıyla aktardı.

Fileleftheros ve Simerini Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Sabah gazetesine verdiği mülakatın satır başlarını okurlarına şu başlıklarla aktardı.

Fileleftheros “Başkan ‘Kıbrıs Birleşik Devletleri’ni Uygun Buluyor... Anastasiadis Türkiye’den Hareket Bekliyor, Bir Dizi Konuda Zorluklar Saptıyor”

Simerini “Gönlünde KBD... Anastasiadis Kıbrıs Cumhuriyeti’nin İsminin  ‘Kıbrıs Birleşik Devletleri’ Olarak Değiştirilmesini İstiyor... Anastasiadis Sabah’a Bugünkü Sorunlarımız Yunanistan’ın, Türkiye’nin ve Birleşik Krallığın İçişlerine Müdahalesinden Kaynaklanıyor” dedi”