“BİR DAHA YENİ BİR MARİ ASLA”

 Rum Milli Muhafız Ordusu’na (RMMO) ait patlayıcı maddelerin kontrolünün yapılacağı bölgenin en modern kimya laboratuvarlarından birinin yapıldığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Bir Daha Yeni Bir Mari Asla” başlığıyla verdiği haberinde, 2011 yılında Mari’deki (Tatlısu) yaşanan ve 13 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından çalınan tehlike çanlarının RMMO Genel Kurmaylığı’nca duyulduğunu ve böylesine korkunç olayların bir daha yaşanmaması için bir dizi önlemler alındığını belirtti.

Bu önlemlerden birinin barut kontrolünün yapılması için kimya laboratuvarı oluşturulması olduğunu aktaran gazete, kimya laboratuarının; yani Barut ve Patlayıcı Madde Kontrol Merkezi’nin Bakanlar Kurulu kararıyla 6 ay içerisinde hayata geçirildiğini kaydetti.

Gazete laboratuar kurulmadan önce RMMO’nun mühimmatlarını Yunan Savunma Sistemleri laboratuvarına gönderdiğini belirterek, bunun Güney Kıbrıs’a büyük maliyetler yüklediğine ve zaman kaybına neden olduğuna işaret etti.

Habere göre kontrol konusunda öncelik atışlar ve diğer eğitimlerde kullanılan mühimmatlara verilecek. 

Barut ve Patlayıcı Madde Kontrol Merkezi dışında Rum Savunma Bakanlığı ve RMMO Genel Kurmaylığı’nın da laboratuvar oluşturmayı planladığını ve 2015 yılı içerisinde laboratuvarın tamamlanmasının beklendiğinin kaydeden gazete, kullanılmaz durumda bulunan bazı fişeklerin imhası için de bazı özel teçhizatlar alınacağından söz etti.