Güney Kıbrıs ile KKTC arasında mobil telefon kullanımına imkan verecek düzenlemelerin tamamlandığı ve uygulamanın çok yakında hayata geçirileceği iddia edildi.

Kathimerini gazetesi: “İşgal Bölgeleriyle Telefon Bağlantısında Türkiye Atlanıyor – İki Toplum Liderinden Cep Telefonlarına İlişkin GYÖ’nin Hemen Uygulanması Talimatı” başlıkları altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs ve KKTC’de, iki tarafın mobil iletişim ağlarının birbirine bağlanmasına ilişkin çabaların son aşamaya geldiğini, tarafların hem teknik hem de ticari düzeyde anlaştıklarını iddia etti.

Gazete, telefon iletişiminin yeniden sağlanmasında en büyük unsurun Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in gösterdiği siyasi irade olduğunu ve bu Güven Yaratıcı Önleme (GYÖ) büyük önem veren Akıncı ile Anastasiadis’in “her türlü sorunun en hızlı şekilde aşılması” talimatını verdiklerini yazdı.

Gazete, Türkiye’nin mobil iletişimin sağlanmasına siyasi düzeyde izin verme konusunda isteksiz olduğunu ancak gerek konuyu ele alan komite gerekse adanın her iki tarafında faaliyet gösteren GSM şirketlerini Türkiye’nin “siyasi katılığını aşmanın yolunu bulduklarını” öne sürdü.

Güney Kıbrıs ve KKTC arasındaki iletişimin üçüncü şirketler aracılığıyla gerçekleştirileceğini böylece hassas siyasi konularda sorun yaşanmasından kaçınılacağını belirten gazete, adanın her iki tarafındaki şirketlerin Türkiye tarafından herhangi bir sınırlamaya tabi olmayan yabancı GSM operatörleriyle görüşmelere başladıklarını savundu.

Gazete, Akıncı ve Anastasiadis’in çok yakında varılan anlaşmayı duyurma ihtimalinden de söz ederken böylelikle Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne” koymuş olduğu “telefon ambargosunun da ortadan kalkacağını” ifade etti.

Gazete, anlaşmanın uygulamaya geçmesiyle Güney Kıbrıs’taki şirketlere ait cep telefonlarının KKTC ve Türkiye’de de kullanılmaya başlanılabileceğini vurguladı.