KKTC ve Güney Kıbrıs arasında mobil telefonların adanın her iki tarafında da işleyebilmesi amacıyla uygulamaya konulması planlanan Güven Yaratıcı Önlem konusunda görüşmelerin sürdüğü, öngörülenin “uluslararası fiyatlandırmayla yerel roaming” uygulanması olduğu iddia edildi.

Politis gazetesi, “Uluslar arası Fiyatlarla Yerel Roaming” başlığı altında verdiği haberinde, KKTC ve Güney Kıbrıs arasında seyahat edenlerin mobil iletişiminin sağlanması amacıyla her iki tarafta da faaliyet gösteren şirketlerin görüşmelerinin “çok olumlu bir havada sürdüğünü” yazdı.

Gazete, KKTC ve Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren şirketlerin adanın tümünde cep telefonu sinyali alabilmelerine imkan sağlamak amacıyla yürütülen görüşmelerde yeni bir “Kıbrıslı düzenlemesinin gündemde olduğunu”, bu çözümün, adanın iki tarafındaki şirketler arasında, üçüncü şirketlerin arabuluculuğu olmadığı ve iki tarafın ticaret odalarının garantisi altında bir çözümü öngördüğünü iddia etti.

Adanın her iki tarafında faaliyet gösteren beş şirketin önümüzdeki Salı günü, hiçbir arabulucu, düzenleyici yada ticaret odaları olmaksızın görüşecek olmalarının mevcut olumlu ortamın bir göstergesi olduğunu iddia eden gazete, şirketlerin rekabet konusunu da ele alacaklarını, bu yüzden de uygulamaya geçilmesi halinde belirlenecek fiyatların iç piyasa fiyatlarından daha pahalı, yani iç şebeke değil uluslar arası roaming fiyatları gibi olmasının beklendiğini öne sürdü.

Gazete, görüşülen çözümde, uygulamanın sadece Kıbrıs içerisindeki iletişimi, örneğin KKTC’ye geçen Kıbrıslı Rumlar ve Güney’e geçen Kıbrıslı Türklerin yakınlarıyla iletişim kurabilmelerini kapsadığını belirtirken diğer tarafın şebekesinin kullanımı sırasında uluslar arası arama yapılamayacağını iddia etti.

Haberde ayrıca, bu düzenlemelerin AB normlarına göre yapılmakta olduğu ve şu anda müzakere masasında bulunan bu çözüm hakkında AB Komisyonu’na bilgi verildiği belirtilirken AB Komisyonundan yasallık konusunda ilk onayın da alındığı savunuldu.