Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde bulunan “Afrodit” parselinin geliştirilmesi ve Mısır’daki terminallere boru hattı aracılığıyla doğalgaz taşınmasına dair iki anlaşmanın şaibeli olduğu bildirildi.

Haravgi gazetesi, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in Alpha kanalına dün yaptığı açıklamalarda, Mısır ile olan müzakerelerin ilerlemekte olduğunu ve boru hattının AB’nin güney sınırlarından geçecek olması nedeniyle anlaşmanın Güney Kıbrıs-Mısır-AB anlaşması olacağını söylediğini yazdı.

Lakkotripis’in bu açıklamasının şaibe içerdiğini kaydeden gazete, boru hattının hangi noktaları bağlayacağının henüz netlik kazanmadığını ve anlaşmanın, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inden, Mısır MEB’ine boru hattı döşenmesini öngördüğünü belirtti.

Gazete, Lakkotripis’in sondaj platformu ve boru hattının maliyetiyle ilgili 4 milyar Euro civarında rakam belirttiğini ancak bazı kaynaklara göre, maliyetin 2 ya da 2,5 milyar Euro’yu aşmayacağını yazdı.

Haberde, Afrodit parselindeki doğalgazın son alıcısının hangi şirket olacağının ve bu doğalgazı hangi fiyata alacağının da henüz belirlenmediği; İsrail-Mısır anlaşması zemininde İsrail doğalgazının Mısır piyasasına tedarik edileceği ve yüksek fiyatta anlaşma sağlandığı da ifade edildi.