RUM KESİMİ YASALARIN KABULÜNDEN SONRA, ARTIK EURO GRUBUNA HAZIR

STİLYANİDİS: “YASALAR KABUL EDİLMESEYDİ DÜN KOOPERATİFLER İÇİN KARA BİR GÜN OLACAKTI”

EKONOMİDEKİ RESESYON DERİNLEŞİYOR… RUMLAR AB’YLE İLGİLİ HAYAL KIRIKLIĞI İÇERİSİNDE… İŞSİZLİK YÜZÜNDEN ÇOCUKLARINI VERDİLER…


Güney Kıbrıs’ın, memorandum çerçevesinde alacağı toplam 10 milyar Euro’luk kredinin ikinci dilimine yeşil ışık yakılması için kabul edilmesi gereken yasaların Rum Meclisinden olaylı bir şekilde geçmesi, gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

Gazeteler konunun perde gerisine ve daha sonra yapılan açıklamalara geniş yer verirken, Fileleftheros gazetesi “Korku Filmi Çalkantılara Sebep Oldu… Ekonomideki Krize Ramak Kalmasıyla İlgili Ciddi Endişe” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, geçtiğimiz Perşembe akşamı Mecliste yaşananların, arkasında mutlu bir son, aynı zamanda birçok düşünce bıraktığı yorumunda bulundu.

Haberde, geçtiğimiz Perşembe günü Rum Meclisinde gerçekleştirilen toplantıda, Rum kesiminin kredinin 2’nci dilimini alması için kabul etmesi gereken 14 yasadan 2’sinin ilk başta kabul edilmediği ve bunların hemen sonra yapılan diğer toplantıda kabul edildikleri anımsatıldı.

Gazete, devamla, olayların uç noktaya gelmesinin ve bu durumun bir yandan kredi sözleşmesinin normal seyrini tehlikeye atması, diğer taraftan da Kooperatif bankalarındaki mevduatların tıraşlanması tehlikesini birkaç saatliğine de ortada bırakmasının ise, birçok düşünceye ve yeni siyasi yaklaşıma yol açtığını anlattı.

Geçtiğimiz akşam yapılan toplantının beraberinde getirdiği ve yasaya entegre edilen tek şeyin, Kooperatiflerin ihtiyaçları için bağımsız bir kuruluş tarafından araştırma yapılması olduğunu kaydeden gazete, kooperatif bankalarının yeniden yapılandırılmasıyla birlikte, devletin yüzde 99 oranında hissedar olacağını anımsattı.

Haberde, kooperatiflerin ise durumun bu şekilde sonlanmasından memnun oldukları ifade edildi.

RUM KESİMİ YASALARIN KABULÜNDEN SONRA EURO GRUBUNA HAZIR

İç sayfalardan yayımlamaya devam ettiği haberinde, Rum yönetiminin Euro Grubu toplantısı öncesi tam anlamıyla alarmda olduğunu yazan gazete, Rum kesiminin, 14 yasanın kabulünden sonra Euro Grubu için hazır olduğunu bildirdi.

Rum kesiminin, Troyka’nın taleplerini yerine getirmesinin ardından, artık 1,5 milyar Euro’luk ikinci kredi diliminin ödenmesinin son aşamasında bulunduğunu anlatan gazete, kooperatifler ve ticari bankalarla ilgili önemli yasaların Rum Meclisinde ilk başta reddedilmesiyle yaşanan şokun ardından, yetkili birimlerin ortayı bulduklarını ve durumu kurtardıklarını kaydetti.

Geçtiğimiz perşembe akşamı gece yarısından hemen önce Mecliste gerçekleştirilen ikinci toplantının, değişiklikler, centilmenlik anlaşmaları, taahhütler, sıkıntı ve yoğun bir perde gerisine sahne olduğunu kaydeden gazete, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in müdahalesi ve Troyka’nın yasaların oylanmasıyla ilgili sürekli teşvikinin, bahse konu iki yasanın yeniden oylamaya sunulmasını sağladığını ekledi.

Haberde, kooperatif bankalarının yeniden yapılandırılması planının şekillendirilmesinin son aşamada bulunduğu ve tamamlanmasının hemen ardından, onay için Troyka’ya gönderileceği belirtildi.

İlgili haberlerde, ikinci dilim mali yardımın onaylanmasıyla ilgili kararın, 13 Eylül’de Litvanya’da yapılacak Euro Grubu toplantısında alınacağı da anımsatıldı.

Politis gazetesi ise haberinde, iki yasanın onaylanmasına en başta karşı çıkan partilerden biri olan AKEL’in, kooperatifler konusunda geri adım atmasını, birkaç kelimenin arkasına gizlediği yorumunda bulundu.

Memorandum yasalarında yapılan değişikliklerin gerçek anlamda esaslı değişiklikler olmadığını yazan gazete, bunların en başta reddedilen yasaların en nihayetinde kabul edilmesi için araç olarak kullanıldıklarını ekledi.

Alithia ise haberinde, bahse konu yasalar için en başta ret poyu kullanan AKEL ve EDEK’in, bu tutumlarından ötürü ciddi anlamda zor durumda kaldıklarını yazdı.

STİLYANİDİS: “DÜN KARA BİR GÜN OLACAKTI”

Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Hristos Stilyanidis ise konuyla ilgili açıklamasında, Rum Meclisinin geçtiğimiz gün memorandum yasalarını onaylamaması halinde, dün, Rum kesiminde kooperatifler için kara bir gün olacağını söyledi.

Yasaların kabul edilmemesinin, Rum hükümetinin ülkenin büyümeye devam etmesi için gösterdiği çabaya büyük darbe vuracağını dile getiren Stilyanidis, Rum hükümetinin, yasaların meclis tarafından kabul edilmesini selamladığını ifade etti.

Stilyanidis, böylece, kooperatif bankalarının mevduat sahiplerinin herhangi bir şekilde katılımı olmadan, destek programının kaynaklarıyla yeniden sermayelendirilmesinin güvence altına alındığını sözlerine ekledi.

GAZETE BAŞLIKLARI

Simerini: “Kooperatiflerde Her şey Değişiyor… Memorandum Yasalarının Kabulünden Sonra Yeni Bir Dönem- Ateşle Oynadılar- Herkes Mutlu Sondan Ötürü Mutlu”

Politis: “Beş Kelimeyle Politika Değiştirdiler… Kooperatiflerle İlgili Yasalarda Anlamsız Değişiklikler”

Alithia: “Neyi Oyladığımızın Farkında mısınız? Trajediye Ramak Kalışın Perde Gerisi”

Haravgi: “Toplantıda Centilmenlik Anlaşmaları”

RUM EKONOMİSİNDEKİ RESESYON (DURGUNLUK) DERİNLEŞİYOR

Öte yandan Politis gazetesinde yer alan bir haberde ise, 2013 yılının ikinci çeyreğinde, AB içerisindeki en büyük resesyonun (durgunluk) Rum kesiminde kayda geçirildiği haber verildi.

Bu gelişmeye rağmen, bu yılın yüzde 7’nin altında bir durgunlukla kapanacağını kaydeden gazete, Rum İstatistik Birimi’nin dün yayımladığı yeni verilere dayanarak, gayri safi yurt içi hasılanın Nisan-Haziran döneminde 5,7’ye düştüğünü yazdı.

Haravgi ise haberinde, 2013 yılının ikinci yarısındaki daralmanın yüzde 5,7’lere tırmandığını ve bunun 1970’lerin ortalarından bu yana en büyük oranı teşkil ettiğini yazdı.

Bu derin daralmanın sonucu olarak, işsizliğin de önceki bütün rekorları kırdığını kaydeden gazete, Rum kesimindeki işsizlik oranının yüzde 17,3’e dayandığını vurguladı.

RUMLAR AB’YLE İLGİLİ OLARAK HAYAL KIRIKLIĞI İÇERİSİNDE

Alithia gazetesinde yer alan bir haberde ise, Eurobarometre’nin Rum kesimiyle ilgili kayda geçirdiği son unsurlara yer verildi ve Rumların AB ile ilgili hayal kırıklığı içerisinde oldukları ifade edildi.

Rumların yüzde 69’unun, ülkenin AB’ye katılımından hiç fayda görmediği düşüncesi taşıdıklarını ifade ettiklerini yazan gazete, Rumların yüzde 57’sinin ise, Avrupa kimliğinin en önemli unsurunun, Euro olduğunu düşündüklerini ekledi.

İŞSİZLİK YÜZÜNDEN ÇOCUKLARINI EVLATLIK VERDİLER

Politis gazetesi ise haberinde, bir Rum ailenin, işsizlik yüzünden 10 aylık bebeklerini daha iyi bir hayat yaşaması için evlatlık verdiklerini yazdı.