Markulli Kıbrıs Postası’nı Yalanladı... “bir Ay Değil Bir Yıldır Çalışıyoruz”

Simerini Kıbrıs Postası’nın, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin son liderler toplantısının ardından kurulacağını açıkladığı Mülkiyet Komitesi’nin kurulmuş olduğu, bir aydır büyük bir gizlilik içerisinde çalıştığı haberini hatırlatarak Markulli’nin dünkü “yalanlamasına” yer verdi.

Gazeteye göre Kıbrıs Postası’nın, komitenin Kıbrıslı Türk üyelerinin isimleri yanında Rum tarafından da Erato Kozaku Markulli’nin ismine yer vermesi nedeniyle Markulli Simerini’nin “Sigmalive” isimli internet gazetesine “Grup bir yıldır çalışıyor. Kuruluşu da oluşumu da açıklandı. Başkan Anastasiadis tarafından Kıbrıs sorunuyla ilgili (mülkiyet) Çalışma Grubu’nun başkanlığına atandım, bu gizli bir şey değil” dedi.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak “Çalışma Grubu’ndaki görüşmelerin iyi bir ortamda ve iyi bir süratte devam ettiğini, ancak daha yapılması gereken çok iş olduğunu” haberine ekledi.

Alithia haberi “Mülkiyet Grubu Yoğun Çalışıyor... Başkanı Erato Kozaku Markulli Espen Barth Eide’nin İlan Ettiği Komite’nin Gizlice Kurulduğu Haberini Reddetti” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete Markulli’nin konu hakkında Alithia’ya yaptığı açıklamayı şöyle aktardı:

“Erato Kozaku Markulli iki toplumlu mülkiyet çalışma grubunun 2014’te kurulduğunu, yoğun çalışarak müzakereler çerçevesinde müzakerecilere önerilerde bulunduğunu söyledi.

Mülkiyet Çalışma Grubu Başkanı Markulli Kıbrıs Postası’nın, Markulli’nin de katılmakta olduğu mülkiyet komitesinin bir aydır gizlice çalıştığı haberini de reddederek “Mülkiyetle ilgili hiçbir komite gizli çalışmıyor” dedi.

Eski Dışişleri Bakanı “Müzakerecilere fikir ve öneriler sunuyoruz. Mülkiyet en zor konu ve daha yapılacak çok iş var” dedi. Tapu dairelerine malların bugünkü kullanıcılarıyla ilgili veri sunmaları talimatı verildiğine ilişkin başka bir haberi yorumlarken ise henüz o noktaya gelinmediğini belirtti.

“ÇALIŞMA GRUBU, MUADİL KIBRIS TÜRK GRUBUYLA GÖRÜŞÜYOR”

Politis ise “Markulli Kıbrıs Türk Gazetesini Yalanlıyor... Daha Komite Yok” başlıklı haberinde Markulli’nin bu gazeteye yaptığı açıklamayı aktardı.

Gazeteye göre Markulli, katılım gösterdiği yerin Rum müzakereciye mülkiyet konularında destek veren çalışma grubu olduğunu söyledi. Kıbrıs Postası’nın haberini yorumlarken de bir yanlış anlama söz konusu olduğunu ima etti.

Gazete devamla şunları aktardı:

“Bir yıldan fazla bir süredir Kıbrıslı Rum müzakerecinin mülkiyetle ilgili çalışma grubuna katıldığını söyleyen Markulli danışma nitelikli grubun, müzakere prosedürünün ihtiyacına göre muadil Kıbrıs Türk grubuyla görüştüğünü anlattı.”