BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un Kıbrıs temasları bugün başlıyor.

Fileleftheros gazetesi, “Lute’un Zamanı Geldi – Bugün Spehar, Yarın Anastasiadis, Pazartesi Akıncı’yla Görüşecek” başlıkları altında verdiği haberinde, dün akşam adaya gelmesi beklenen Lute’un temaslarına bugün başlayacağını yazdı.

Lute’un bugün BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ve BM Kıbrıs Müzakere Grubu’yla bir araya gelmesinin beklendiğini ifade eden gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le ise Pazar sabahı saat 10:00’da görüşeceğini aktardı.

HRİSTODULİDİS: “ANASTASİADİS HAZIR”

Gazete, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in ise dün Lute’un ziyareti, Kıbrıs sorunu ve enerji alanında üçlü işbirlikleri konularında bazı açıklamalarda bulunduğunu yazdı.

Habere göre, Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Lute’la yarın gerçekleştireceği görüşmede neler söyleyeceği konusunda tam anlamıyla hazır olduğunu iddia ederek, Lute’un müdahil tüm taraflarla görüşmüş olmasının büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Görüşmede, Kıbrıs Rum tarafının tezlerinin sunulacağını ifade eden Hristodulidis, referans şartları konusunda uzlaşıya varılmasının müzakerelerin yeniden başlaması anlamına geleceğini, bu yüzden olumlu sonuç çıkmasını umut ettiklerini belirtti.

Hristodulidis, Lute’un herhangi bir şey getirdiğine dair herhangi bir bilgisi bulunmadığını savundu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Lute’la görüşmesinin ardından sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamayı da yorumlayan Hristodulidis, bu açıklamanın çeşitli şekillerde yorumlanabileceğini belirterek, Türkiye’nin tezlerini, Anastasiadis’in Lute’la yapacağı görüşmede öğreneceklerini ifade etti.

Hristodulidis, Kıbrıs Rum tarafı için, BM parametreleri dışında müzakerelerin söz konusu olamayacağını da vurguladı.

Hristodulidis, Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Yorgos Katrungalos’un ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü işbirliği konusuna değinildiğinin hatırlatılması üzerine, en kısa sürede Katungalos’la iletişime geçeceği söyledi ve ABD ile Güney Kıbrıs ilişkilerinin düzeyinin yükselmekte olduğunu savundu.

Konuya ilişkin haberleri Politis “Pazar Kahvesi – Lute, Pazar Günü Anastasiadis, Pazartesi Günü Akınıcı’yla Görüşecek”; Alithia ise “Lute Geldi ve Yarın İşe Koyuluyor” başlıklarıyla aktardı.