AB’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar uygulama girişimi çerçevesinde gerçekleştirilen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmayan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın sert eleştirilerine maruz kaldı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Lillikas’ın dün konuya ilişkin açıklamasında, AB Dışişleri Bakanları toplantısına katılmayarak Rusya’ya yönelik yeni AB yaptırımları konusunda görüş belirtmediği gerekçesiyle Kasulidis’i “milli çıkarları savunmakta yetersiz” olarak nitelendirdiğini yazdılar.

Lillikas açıklamasında, Rusya’nın Güney Kıbrıs’ı BM Güvenlik Konseyi ve diğer platformlarda savunduğunu ancak Güney Kıbrıs’ın aynı tutumu AB’de sergilemediğini belirterek Kasulidis’i ABD görüşlerinin “dekorcusu” olarak nitelendirdi.

Gazete, Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis’in ise Lillikas’a yanıtında, Lillikas’ın dış politika konusunda popülizm yaptığı ve sözlerinin etik dışı olduğunu söylediğini yazdı.

Kasulidis, dış politikada soğukkanlı ve dengeli politikalar yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gazete, Kasulidis’in bu açıklamasının yanı sıra dün Rum radyosuna da konuştuğunu ve Güney Kıbrıs’ın ABD’nin tutumu sebebiyle “hayal kırıklığı içerisinde olduğunu” söylediğini yazdı.

Kasulidis, ABD ile Güney Kıbrıs’ın “müttefik değil, terörizm konusunda stratejik ortak olduklarını” belirterek ABD’nin müttefiklerinin “NATO üyesi olan Yunanistan ve Türkiye olduklarını” öne sürdü.