Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Kıbrıs sorununun çözümü için yürütülen müzakerelere ilişkin endişelerini dile getirerek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in icraatlarını eleştirdi.

Fileleftheros gazetesine konuşan Lillikas, Rum Hükümeti, DİSİ ve kimi zaman AKEL’den gelen konuşmalar dinlendiğinde, Rum Ticaret ve Sanayi Odası ile Rum İşverenler ve  Sanayiciler Federasyonu’nun açıklamalarına bakıldığında görüşmelerin ilerlemekle kalmayıp Kıbrıs sorununun neredeyse çözüldüğü ve geriye “güvensiz” Kıbrıslı Rumların  ikna edilmesinin kaldığı yönünde bir manzara yaratıldığını söyledi.

Lillikas, vatandaşları ikna etmek için ya masallar anlattıklarını ya da onlara şantaj yaptıklarını savunarak, en sık anlatılanın “çözümü n kalkınma getireceği” masalı olduğunu belirtti.

Yeni bir çıkmazın KKTC’nin tanınmasına neden olacağı yönünde şantajlarda bulunulduğunu da anlatan Lillikas, Kıbrıslı Rumların adil bir çözümü kabul etmesi için ne ekonomik teşvikler ne de şantajlar gerektiğini vurguladı.

Mülkiyet konusuna da değinen Lillikas, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafından farklı yorumlamalarda bulunulduğuna değinerek, belirsizliklerin Kıbrıs sorununu çözmeyeceğini, sadece kendileri daha fazla maceraya sürükleyeceğini de belirtti.

Lillikas, ayrıca kendileri için mülkiyette ilk ve son söz sahibinin ister Kıbrıslı Rum, ister Kıbrıslı Türk olsun yasal sahibinde olması gerektiği üzerinde durdu.