BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Pazartesi günü Kıbrıs’a gelişinin akabinde İngiltere’nin Avrupa Bakanı David Lidington da salı günü Güney Kıbrıs’a gidiyor.

Alithia gazetesi: “Gerginliğin Azaltılması İçin Hareketlilik Artıyor” başlığı atlında verdiği haberinde, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) varlığı ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerden çekilmesinin yarattığı gerginliğin giderilmesi için Türkiye-Yunanistan -Güney Kıbrıs hattında temasların arttığını yazdı.

Gazete, Pazartesi günü adaya gelecek olan BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin yanı sıra 25 Kasım Salı günü de İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı David Lidington’un da adaya gelerek, temaslarda bulunacağını belirtti.

Habere göre konuya ilişkin dün yaptığı açıklamada Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Lidington’un 25 Kasım Salı günü Güney Kıbrıs’a gideceğini ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le görüşeceğini duyurdu.

Hristodulidis, Lidington’un ziyaretinin, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde gelişmelerin yaşandığı çok kritik bir dönemde gerçekleşeceğinin altını çizdi.

Gazete, güvenilir bir kaynağa dayandırarak, Lidington’un Eide’nin müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için sunduğu öneriyi ileri götürmek amacıyla adaya geleceğini de iddia etti.

LÜBNAN DIŞİŞLERİ BAKANI DA GÜNEY’E GİDECEK

Hristodulidis ayrıca, Türkiye’nin çok kıza zamanda, bölgedeki ülkelerin enerji işbirliğinde yer alıp almayacağına karar vermesi gerekeceğini belirterek, bu işbirliği çerçevesinde Lübnan Dışişleri Bakanı Gebran Bassil’in de gelecek hafta Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini duyurdu.

Hristodulidis, Bassil’in Anastasiadis, Kasulidis ve Rum Enerji Bakanı Lakkotripis’le görüşeceğini belirtti.

Haberde, önceki gün toplanan Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nde Eide’nin önerisinin reddedilmesi konusunda fikir birliğine varıldığı da hatırlatıldı.

Gazete ayrıca, Hristodulidis’in bugün Atina’ya giderek, temaslarda bulunacağını, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirloğulu’nun da, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Yunanistan ziyaretinin hazırlıkları çerçevesinde Pazar günü Atina’ya giderek, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Anastasios Mitsialis’le bir araya geleceğini belirtti.

KONSEY’DEKİ FİKİR BİRLİĞİ AÇIKLAMALARA YANSIMADI

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısında varılan fikir birliğinin siyasi partilerin kamuoyuna yaptıkları açıklamalara yansımadığını yazdı.

Gazete, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dün yaptığı açıklamada, “Hristofyas-Talat ve Hristofyas-Eroğlu uzlaşı noktalarının doğal kaynakların idaresinin ve federal hükümette olacağını ve doğal kaynakların gelirlerinin nasıl idare edileceğini açıkça belirlediğini” belirterek Anastasiadis’i Kıbrıs sorununda adım atmamakla suçladığını yazdı.

Kiprianu, müzakerelere dönmemenin bir seçenek olmadığını vurguladı.

DİKO partisi ise açıklamasında, Eide’nin önerisinin reddedilmesi kararının doğru bir karar olduğunu belirterek, doğal gaz konusunun çözümden önce görüşülmemesi gerektiğini ifade etti.

DİKO’nun açıklamasında ayrıca, “Hristofyas-Talat uzlaşılarına atıfta bulunulmasının, doğal gazın müzakerelerin bir parçası olduğu anlamına geleceğinden, tehlikeli olduğu” görüşü de savunuldu.

Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi Başkanı Yorgos Lillikas, başkanlar konseyi toplantısında oluşan birlik havasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu havanın sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise, Türkiye aleyhine önlemlerin arttırılmasının görüşülmeye başlanması vurgusunu yaptı.

Haravgi gazetesi ise, Anastasiadis’in Eide’yle yapacağı görüşmede, “Hristofyas-Talat ve Hristofyas-Eroğlu” uzlaşılarına atıfta bulunacağını ancak bunu yazılı değil sözlü yapacağını iddia etti.

Gazete ayrıca, AKEL gibi DİSİ’nin de, Eide’ye verilecek cevabın “Hristofyas-Talat, Hristofyas-Eroğlu” uzlaşı noktaları olduğu görüşünü taşıdığını yazdı.

Habere göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Eide’ye verilecek yanıtın söz konusu uzlaşılar olduğunu belirterek, partisinin hiçbir zaman “Hristofyas-Talat arasında varılan önemli uzlaşı noktalarını reddetmediğini” ifade etti.

(SB/FEZ)