MERKEZİ HÜKÜMET VE KURUCU DEVLETLERİN ULUSLARARASI ANLAŞMA YETKİLERİ

“ULUSLARARASI ANLAŞMA EĞİTİM, KÜLTÜR VE SPOR KONULARI, MERKEZİ HÜKÜMETİN ONAYIYLA YAPILABİLİR”

“4 BAŞLIK GEÇİCİ OLARAK KAPATILSIN, TOPRAK VE GÜVENLİK KONULARINA GİRİLSİN”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yarınki görüşme gündeminde “devletin uluslararası anlaşmalar yapması,  merkezi hükümet ve kurucu devletler arasında işbirliği anlaşmaları ile kurucu devletler arasında eşgüdüm ve işbirliği” konularının bulunduğu bildirildi.

Rum basını devletin ve kurucu devletlerin yetkileri konusunun, çözümün şekliyle doğrudan ilgili olduğuna dikkat çekerek “liderler yarın zor patikaya giriyor” yorumunu yaparken Rum Yönetimi’nin ise 4 başlığın Haziran sonunda “geçici olarak kapatılarak Toprak ve Güvenlik başlıkların görüşülmesine başlanmasını istediğine” dikkat çekiliyor.

Fileleftheros haberi “Oluşturucular Uluslararası Havada… Kıbrıs Türk tarafı Devletçiklerin Uluslararası Anlaşma Yapmasını Talep Ediyor… Kıbrıs Rum Tarafı Toprak ve Güvenliğin Şimdiden Müzakere Edilmesini İstiyor” başlık ve spotlarıyla manşete çıkardı.

Türk tarafının, oluşturucu devletlerin diğer devletler ve uluslararası örgütlerle anlaşma yapma hakkı olması gerektiğini savunduğuna dikkat çeken gazete bu konuda halen, kurucu devletçiklerin uluslararası anlaşma yapmasının kısıtlanıp kısıtlanmamasıyla ilgili bir anlaşmazlık bulunduğunu yazdı.

“TOPRAK VE GÜVENLİK KONULARINA GİRİLSİN”

Gazete edindiği bilgilere dayanarak, Rum tarafının, liderlerin yoğunlaştırılmış müzakerelerinin tamamlanmasından –haziran sonuna tarihleniyor- sonra görüşülmekte olan 4 başlığın “geçici olarak kapatılmasını, Toprak ve Güvenlik başlıklarına geçilmesini” istediğini belirtti. Bu fikrin, prosedürün bu aşamasının sonuna doğru, gelecek ayın sonunda, Eylül ayıyla ilgili planlama kapsamında görüşülmesinin beklendiğini ekledi.

Haberin devamında özetle şunlar aktarıldı:
“Yarınki görüşmenin gündemi hakkında öğrendiğimiz kadarıyla Türk tarafı,  oluşturucu devletçiklerin başka devletler ve uluslararası örgütlerle uluslararası anlaşma yapma hakkına sahip olması gerektiğini savunuyor.  Yapabilmek istediği uluslar arası anlaşmaların genişliğini oluşturucu devletçiklerin sahip olacağı iç yetkilere bağlıyor. Dahası, Türkiye AB üyesi olana kadar Kıbrıs’ın Türkiye’ye,-dört özgürlük konusu da dahil- Yunanistan’la eşit haklar tanımasını istiyor.

“MERKEZİ HÜKÜMETİN ONAYIYLA”

Kıbrıs Rum tarafı ezelden beridir, oluşturucu devletçiklerin kültür, eğitim ve spor konularında  -merkezi federal hükümetin onayından sonra- uluslararası anlaşma yapabileceğini savunuyor.

Merkezi hükümetin ve oluşturucu devletçiklerin yetkileri konusu çözümün şekliyle, ne tür bir federasyon olacağı, sınırı aşıp konfederasyon olup olmayacağıyla doğrudan ilgilidir.

“ASIL MESELE…”

Anayasa ve yasaların bir aşamada yazımına başlanması gerekiyor. Anayasa ve yasalar meselesinde, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümüyle ilgili çok ince bir çizgi her zaman vardır. Bu,  Türkiye-sahte devlet arasındaki anlaşmalar bağlamında ‘daha önceki işlemler’ başlığıyla alakalıdır.

Asıl mesele Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye-sahte devlet arasında yapılan ve Türkiye’nin aslan payını aldığı MEB (kıta sahanlığını sınırlandırma) anlaşmasını nasıl göğüsleyeceğidir. (Türk tarafı) Bizim İsrail ve Mısır’la uluslararası ikili anlaşmalarımızı sorgulamaya devam edecek mi?”

Alithia ise liderlerin geçen Cuma günkü ilk görüşmelerinde merkezi hükümetin ve kurucu devletlerin yetkileri konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini, yarınki görüşmede ise devletin uluslar arası anlaşma yapması konusunun masaya yatırılacağını,  kurucu devletlerin merkezi hükümetle işbirliği çerçevesinin de ele alınacağını yazdı.

Gazete liderlerin Cuma günkü görüşmede, uzlaşılar listesine 4 yakınlaşma daha eklediklerini ve halen anlaşmazlık bulunan konuları, daha ileri müzakere için müzakerecilere havale ettiklerini yazdı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cuma günkü görüşme sonrasında yaptığı açıklamaları hatırlattı.

(ŞA/ŞEB)