Liderler Vatandaşlık Konusunu Görüştü

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün gerçekleştirdikleri görüşmede vatandaşlık başlığı ve bununla ilişkili konuların ele alındığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, “Vatandaşlık İçin Maraton Görüşme” başlığı altında verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki müzakereler çerçevesinde dün bir araya gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dört saati aşan bir görüşme gerçekleştirdiklerini, görüşmede vatandaşlık ve bununla ilişkili olan TC kökenli vatandaşlar ile nüfus oranı konularının ele alındığını savundu.

Gazete, bunlara ek olarak, yönetim başlığında özellikle uzlaşmazlık bulunan unsurların da ele alındığını belirtirken, “görüş alış verişinde bulunulduğu ve herhangi bir tutum değişikliği olmadığı” iddiasında bulundu.

Liderlerin Kasım ayı içerisindeki son görüşmelerini yarın yapacaklarını da hatırlatan gazete, BM’nin niyetinin, yarınki görüşmenin ardından kamuoyuna, büyük olasılıkla, ortak açıklama yapılması yönünde olduğunu ve gelecekteki görüşmelerin programının da yarın açıklanmasının beklendiğini yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in Aralık ayı programının yoğun olduğunu hatırlatırken Anastasiadis’in bugün BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yle de bir araya geleceğini, Eide’nin Akıncı’yla da görüşmesinin beklendiğini aktardı.

Politis gazetesi ise haberini “Önemli Olaylar Yarın” başlığı altında verirken, liderlerin dünkü görüşmede vatandaşlık ve yönetim konularını ele aldıklarını, yarınki görüşmede ise mülkiyet başlığını görüşeceklerini yazdı.

Gazete ayrıca, yarınki görüşme sonrasında, en azından Aralık ayının programını duyurmak için basın açıklaması yapılması beklendiğini vurguladı.

RUM SİYASİ PARTİLER ULUSAL KONSEY TOPLANTISI İSTİYORLAR

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, bazı Rum siyasi partilerinin Anastasiadis’i müzakereler konusunda “karartma uygulamakla” suçladıklarını ve Ulusal Konsey toplantısı talep ettiklerini yazdı.

Habere göre, Anastasidis’in Rum siyasileri kendi uygun gördüğü anda bilgilendireceği şeklindeki açıklaması, DİKO, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı’nın tepkisiyle karşılaştı.

Gazete, söz konusu üç partinin yetkililerinin yaptıkları açıklamalarda Anastasiadis’i Kıbrıs sorunundaki gelişmelere “karartma uygulamakla” suçladıklarını ve Anastasiadis’e Ulusal Konseyi toplama çağrısı yaptıklarını yazdı.