AKINCI 4 HAZİRAN’DA BM GENEL SEKRETERİYLE GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözüm müzakereleri çerçevesinde önce baş başa, ardından da müzakere gruplarının da katılımıyla yaptıkları görüşme ve sonrasında yapılan açıklamalar Rum basınında geniş yer buldu.

Alithia gazetesi: “Yolları Açıyorlar – İki Lider Yollar Açıyor – Partiler Bilgilendirme Bekliyor” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dünkü görüşmesinin, bazı çevrelerin olumsuz beklentilerinin aksine sonuçlarla sona erdiğini yazdı.

Gazete, Akıncı ve Anastasiadis’in uzlaştıkları ve görüşme sonrasında duyurulan 5 Güven Yaratıcı Önleme (GYÖ) de geniş yer verdiği haberinde, liderlerin ayrıca “toplumsal cinsiyet eşitliği komitesi” oluşturma kararı aldığını bildirdi.

Habere göre,  önceden kurulması kararlaştırılan Kültür Komitesi’nin  Rum üyelerinin isimleri ise  şunlar olacak: Andrula Vasiliu, Yannis Tumazis, Aleksandra Galanu, Kostas Kosta, Prodromos Prodromu, Nadya Karayanni, Pavlos Paraskeva ve Stelios Yeorgiyadis.

Akıncı ve Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin’de katılımıyla yaklaşık bir buçuk saati süren bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve müzakereciler Andreas Mavroyannis ile Özdil Nami’nin görüşmelerini incelediklerini belirten gazete, görüşmenin çok iyi geçtiğini ve müzakere yapılmadığını iddia etti.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin yaptığı açıklama ve “twitter” mesajına da yer verirken, liderlerin bundan sonra dört görüşme daha gerçekleştireceklerini vurguladı.

Gazete ayrıca, Akıncı ve Anastasiadis’in ilk kez kayıpların akıbetlerinin belirlenmesi için bu konuda bilgi sahibi olanlara, bilgilerini paylaşma yönünde ortak çağrıda bulunduklarını da yazdı.

AKINCI NEW YORK’A

Gazete ayrıca, KKTC’den bir kaynağa dayandırarak, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın 2 Haziran tarihinde New York’a gitmek üzere adadan ayrılacağını ve 4 Haziran Perşembe günü BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la bir araya geleceğini iddia etti.

ANASTASİADİS: “İYİ VE YARATICI BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİK”

Öte yandan, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis dünkü görüşmenin ardından Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada, dünkü görüşmeyi “iyi ve yaratıcı” bir görüşme şeklinde nitelendirdi.

“Bu devletin AB koşullarına tam uyumlu olmasını sağlayacak bir çözümü amaçladıklarını” belirten Anastasiadis, “Piroi” (Gaziler) barikatının açılması konusundaki bir soruya ise “bazı pratik sorunların bulunduğu ve bu sorunların çözümü için konunun teknik komiteye havale edildiği” yanıtını verdi.

Anastasiadis ayrıca, kayıplar konusunda bilgi sahibi olanları bu bilgileri paylaşmaya çağırarak, bilgi verecek kişilerin gizliliğinin koruma altında olduğunu vurguladı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın görüşme sonrasında yaptığı açıklamaya da kısaca değindi.

PARTİLER BİLGİLENDİRME BEKLİYOR

Rum siyasi partiler ise dün yaptıkları açıklamalarda, çözüm çabalarına yönelik çeşitli eleştirilerde bulunmalarına karşın dün yaptıkları açıklamalarda yeni sınır kapılarının açılması kararını memnunlukla karşıladılar.

Habere göre, DİSİ Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e tam destek belirtirken, DİKO ve EURO.KO partileri de açıklanan GYÖ’leri memnunlukla karşıladıklarını ancak Anastasiadis’ten Akıncı’yla görüşmesine ilişkin ayrıntılı bilgi istediklerini açıkladı.

Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi ise görüşülen GYÖ’lerden bazılarının sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğine veya devamına atıfta bulunduğunu” öne sürdü.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros “Birçok Parametreyle İlk GYÖ Paketi – AB Koşullarına Uygun Çözüm – Ortak Çağrı: Kayıplar Konusunda Korkusuzca Bilgi Verin – Yoğun Müzakereler – Her Partiden Farklı Yorum”; Politis “İlerleme Adımları – İki Lider Önemli Sayıda Uzlaşı Kaydettiler – İlk Beş GYÖ – Partiler Bilgilendirme Bekliyor – Liderlerden Kayıplar Konusunda Sembolik Çağrı”; Haravgi “Farklı Alanlarda Ortaklaşa ‘İlerleme’ Tespit Ettiler  - Kayıplar İçin Ortak Bilgi Verme Çağrısı”; Simerini: “Özden Önce GYÖ – Lefke ve Derinya Barikatlarını Açmaya Hazırlanıyorlar”.