EİDE’NİN ATANMASININ YARIN AÇIKLANMASI BEKLENİYOR

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Eylül ayında New York’a gideceği Rum basınında geniş yer buldu.

Fileleftheros “Temaslar İçin New York’a Ayrı Ayrı – Anastasiadis ve Eroğlu Eylül’de BM’ye Gidecekler” başlıkları altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Eroğlu’yla Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Eylül ayında New York’a gideceklerini ancak ziyaretlerinin farklı zamanlarda olacağını yazdı.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı görevine Espen Barth Eide’nin atanmasının ardından Eroğlu ve Anastasiadis’in New York temaslarının daha da önem kazandığı yorumunda bulunurken ziyaretlere ilişkin herhangi bir tarih belirtmedi.

Gazete Eide’nin BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı görevine atanmasının yarın resmen duyurulmasının beklendiğini belirtirken Eide’nin en kısa sürede Kıbrıs’ı ziyaret ederek Kıbrıs sorunu konusunda bilgi almasının da beklendiğini ancak kesin ziyaret tarihinin henüz bilinmediğini vurguladı.

Eide’nin Kıbrıs’a gelmeden önce New York’a giderek BM Genel Sekreteri Ban’la görüşmesi ve Kıbrıs dosyasını teslim almasının gerekebileceğini ifade eden gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün yaptığı bir açıklamayla Eide’nin atanmasını “olumlu” olarak değerlendirdiğini yazdı.

Habere göre Hristodulidis, dün Trodos’taki Rum Başkanlık Konutu’nda gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Eide’nin atanmasının tek başına bile önemli olduğunu ve uluslar arası toplumun Kıbrıs sorununa yönelik ilgisini gösterdiğini iddia etti.

Hristodulidis, buna karşın Eide’nin atanmasının tek başına bir sonuç getirmeyeceğini ifade ederek “beklediğimiz şey, Türkiye’deki seçimlerin ardından, belirli sonuçlara ulaşabilmemiz için Türkiye’nin sürece daha etkin katılımıdır” şeklinde konuştu.

Eide’nin, liderlerin 2 Eylül tarihinde yapacakları görüşmeye katılması olasılığının sorulması üzerine ise Hristodulidis, “böyle bir şeyin henüz belirlenmediği” yanıtını verdi.

Hristodulidis, önce atamanın resmen yapılması gerektiğini vurgulayarak bundan sonra Eide’nin Kıbrıs’ı resmen ziyaret edeceğine emin olduğunu, bu ziyaretin liderlerin görüşmesinde olmasa bile, görüşmeyle Anastasiadis’in 21Eylül’de New York’a yapacağı ziyaret öncesindeki zaman diliminde gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

EİDE ADAYA GİDİP GELECEK

Öte yandan Politis gazetesi, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı görevine atanması beklenen Eide’nin, Kıbrıs Rum tarafının arzu ettiği şekilde daimi olarak adada ikamet etmeyeceğini ve Dünya Ekonomik Formu’ndaki gibi bazı yükümlülükleri bulunmasından ötürü adaya gidip geleceğini iddia etti.

Gazete ayrıca, Anastasiadis ve Eroğlu’nun New York’a ziyaret gerçekleştireceklerini belirtti ve Eroğlu’nun dün bu konudaki açıklamalarını yansıttı.