“SAHNE HAZIR-ERDOĞAN’I BEKLİYORLAR”

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in dün, önce KKTC’de ardından da Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdikleri gezinti Rum basınında da geniş yer buldu.

Fileleftheros gazetesi haberini, “Barış İçin Yürüdüler – Anastasiadis ve Akıncı’dan Uzun Yolda Çok Mesajlı Yürüyüş – Barış ve Umudun Uzun Yolu” başlıkları altında verirken, Akıncı ve Anastasiadis’in dünkü gezisine geniş yer ayırdı.

Akıncı ve Anastasiadis’in dün “çözüm için sahip oldukları kararlılığı gösterme arzusuyla işgal hattının her iki tarafında da yürüyüş gerçekleştirdiklerini” belirten gazete, liderlerin Büyük Han’da kahve içip ekmek kadayıfı yediklerini, Güney Kıbrıs’ta ise zivaniya içtiklerini yazdı.

Akıncı ve Anastasiadis’in açıklamalarına da yer veren gazete, bu gelişmelere paralel olarak ise Kıbrıs sorununun çözümü sahnesinin hazırlanmakta olduğu ve “Erdoğan’ın beklendiği” iddiasında bulundu.

Gazete, “Sahne Hazır, Erdoğan’ı Bekliyorlar – Eide Atina’ya Da Gidecek – Henüz Zor Konulara Girmediler” başlıkları altında verdiği bir diğer haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü sürecinin ana duraklarının belirlendiğine dair bilgilerin bulunduğunu iddia etti.

Haberde, AB’nin Kıbrıs sorununa etkin katılımı, AB’nin yeni müzakere başlıkları açılması yönünde Türkiye’ye yönelik girişimi, müzakere sürecinin süratle ilerlemesi ve doğal gaz gibi sorun yaratan konularda hareketsizlik olmasının Kıbrıs sorununun çözümü sürecindeki yeni sahneyi oluşturduğu iddia edilirken, Türkiye’de 7 Haziran seçimlerinin sonrasında Türkiye’nin tutumunun nasıl gelişeceğinin beklendiği öne sürüldü.

Müzakere grupları düzeyinde görüşmelerin iyi bir ortamda devam ettiğini ve geçmişe göre ortamda büyük iyileşme gözlemlendiğini belirten gazete, ancak henüz güvenlik, garantiler, toprak gibi zorlu konulara girilmediğini de vurguladı.

EİDE ATİNA’YA GİDİYOR

Gazete, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Anastasiadis ve Akıncı’yla Eylül ayında New York’ta görüşmesi konusunda henüz Rum hükümetine resmi bir bilgi gelmemesine karşın bu senaryonun hala gündemde olduğunu belirtirken BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ise Haziran ayında Yunanistan’ı ziyaret edeceğini yazdı.

Habere göre, Yunanistan’da hükümetin değişmesinin ardından ilk kez Atina’yı ziyaret edecek olan Eide, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’la görüşecek.

Kathimerini gazetesi ise, “Eylül’e Kadar Dinamizmi Koruyun” başlığı altında verdiği yorum haberinde, yabancı faktörlerin, Akıncı ve Anastasiadis’in New York’ta bulunacakları Eylül ayını önemli zaman dönemeci olarak belirlediklerini ve bu tarihe kadar liderlerin süreçteki dinamizmi sürdürmelerine bel bağladıklarını iddia etti.

Gazete, BM Genel Sekreterinin Eylül ayında liderlerle New York’ta görüşme gerçekleştirmesi ihtimalini vurgularken, BM’nin de, müzakerelerde bu tarihe kadar yaşanacak ilerleme konusunda ilk değerlendirmesini yapacağını savundu.

İki tarafın müzakerecilerinin Cuma günü yaptıkları görüşmenin ardından Kıbrıs Türk tarafının daha olumlu bir yaklaşım sergilediğine dair izlenimlerin güçlendiğini ve Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami’nin 28 Mayıs’a kadar ilerleme sağlanabilmesi için sarf ettiği çabanın gözle görülür olduğunu belirten gazete, Kıbrıs Türk müzakere gurubunun, özellikle AB konuları ve çözümün AB normlarıyla uyumlu olması gerektiği hususunda geçmişe kıyasla tutum değişikliği sergilediğini iddia etti.

“BAF KAPISI VE GAZİLER-KİRACIKÖY”

Gazete haberinde, Akıncı ve Anastasiadis’in 28 Mayıs tarihinde yapacakları görüşme sonrasında açıklayacakları Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) arasında Baf Kapısının ve Gaziler (Piroi) -Kiracıköy (Athienu) sınır kapısının açılmasının olduğunu da iddia etti.

Diğer gazeteler ise Akıncı-Anastasiadis gezisine ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: “Yeşil Hattı Kaldırdılar – Liderler ve Halk Barikatlardan İşlemler Olmadan Geçtiler”.

Simerini: “Müzakerelerin ‘Pregame’i’ – Akıncı ve Anastasiadis Dün Eski Lefkoşa’da Yürüdüler”.

Alithia: “Çözüme İpotek – Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerden Zeytin Dalları – Tarihi Yürüyüş”.

Haravgi: “Kıbrıs Kahvesinin Tadıyla Müzakerelere – Kıbrıs Kahvesi, Zivaniya ve Umut Mesajları”.