MISIR’LA SOMUT GÖRÜŞMELER YILSONUNDA

 Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, İtalyan-Kore ortaklığından oluşan ENI-KOGAS konsorsiyumu tarafından yapılacak ilk sondajın yılsonuna doğru tamamlanmasının ardından, Güney Kıbrıs’ın Kahire’yle, Rum doğal gazının Mısır’a satılması olasılığıyla ilgili somut görüşmeler yapacak pozisyonda olacağını söyledi.

Alithia ve diğer gazetelerin haberine göre, dün gerçekleştirilen Rum Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına açıklamada bulunan Lakkotripis, karada inşa edilecek doğal gaz sıvılaştırma terminalinin öncelik teşkil ettiğini, bununla birlikte Rum kesiminin, yapacağı ihracatları yayması gerekeceğini ifade etti.

Lakkotripis’in açıklamalarının kısa zaman önce Mısır’da gerçekleştirdiği temaslarla alakalı olduğunu yazan gazete, Mısır’da gerçekleştirilen, iki ülke arasındaki ortak teknik komite toplantısı sırasında, Rum doğal gazının gelecekte Mısır’a tedarik edilmesiyle ilgili teknik seçeneklerin ele alındığını belirtti.

Lakkotripis’in Mısır temasları sırasında, Mısır’ın doğal gaz ihtiyaçlarının ele alındığını yazan gazete, Rum bakanın, Mısır’ın şu an ciddi bir enerji kriziyle boğuşmakta olduğunu ve hararetli bir şekilde doğal gaz ithal etmek istediğini söylediğini kaydetti.

Mısır’ı kendi planlamaları hakkında bilgilendirdiklerini ve kendilerinin de Mısır’ın planlamasını dinleme fırsatı bulduklarını dile getiren Lakkotripis, Mısır’ı, araştırma sondajlarının kısa zaman içerisinde başlamasına dair niyetler ve planlar hakkında bilgilendirdiklerini ifade etti.

ENI-KOGAS konsorsiyumunun, 2, 3 ve 9’uncu parsellerde 4 araştırma sondajı yapacağını anımsatan gazete, bunlardan ilkinin yaz sonundan önce başlayacağını belirtti.

ENI-KOGAS konsorsiyumunun, en azından gerçekleştireceği ilk sondajdan ortaya çıkacak araştırma faaliyetlerinin sonuçlarının, yılsonuna doğru ortaya çıkmasının beklendiğini anımsatan Lakkotripis, bu noktada, en azından doğal gaz satışıyla ilgili somut görüşmeler için kendilerinin de hazır olacağı konusunda hem fikir olduklarını söyledi.

İşbirliği yollarının gözden geçirilmesi için, teknokratların görüşmelerinin süreceğini dile getiren Lakkotripis, yılsonuna doğru sahip olacakları sonuçlara bağlı olarak, karada inşa edilecek doğal gaz sıvılaştırma terminalinin öncelik teşkil ettiğinin, kendilerince açık olduğunu söyledi.

Planlamalarının yalnızca kara terminaliyle alakalı olmadığını da söyleyen Lakkotripis, Rum kesiminin müşterilerine birçok şekilde ihracat yapacağını söyledi.

Kara terminalinin şüphesiz ilk tercih olduğunu, ancak uzun vadede, yeterli doğal gaza sahip olacaklarından hareketle, ihracatlarını yaymaları gerekeceğini ifade eden Lakkotripis, Mısır’da gerçekleştirilen görüşmelerde, iki ülkenin “Münhasır Ekonomik Bölgelerinin” her iki tarafında bulunan doğal gaz yataklarından ortaklaşa istifade edilmesi konusunda geçtiğimiz Aralık ayında imzalanan anlaşmanın onaylanması konularının da ele alındığını kaydetti.

Lakkotripis, Mısır’daki temaslarının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önümüzdeki Eylül ayında New York’ta yapılacak BM Genel Kurulu toplantısı çerçevesinde, Mısır Cumhurbaşkanı’yla yapacağı görüşmeye hazırlık yapılması çerçevesine dahil olduğunu da sözlerine ekledi.

MISIR POTANSİYEL ALICI LİSTESİNDE

Fileleftheros gazetesi ise “Kıbrıs Doğal Gazının Satışı İçin Müzakereler… Mısır Enerji İhtiyaçlarını Karşılamak İçin Kaynak Arayışında” başlıklı haberinde, Mısır’ın, Rum doğal gazının potansiyel alıcı listesine girdiği yorumunu yaptı.

Mısır’ın büyük enerji ihtiyaçlarının Rum kesimi için iyi bir pazar olduğunu ve iki ülkenin enerji bakanlarının Mısır’da yaptıkları görüşmelerin bu gidişata yöneldiğini kaydeden gazete, Lakkotripis’e dayanarak, iki ülke arasındaki enerji işbirliğinin, ENI-KOGAS tarafından gerçekleştirilecek ilk sondajın; yılsonuna doğru çıkacak sonuçlarına bağlı olduğunu yineledi.

Gazete, Lakkotripis’in Mısır temasları çerçevesinde, Mısır Petrol Bakanı Sherif Ismail ile bir araya geldiğini ve ikilinin petrol, doğal gaz ve özellikle araştırma ile arama konularındaki işbirliğinin artırılması ve güçlendirilmesinin de içerisinde bulunduğu bir dizi konuyu ele aldıklarını da ekledi.

Haravgi gazetesi ise “Doğal Gaz Terminal Yerine İhracat Yolunda… Kıbrıs Doğal Gazının Mısır’a Satışıyla İlgili Görüşmeler Yılsonunda” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Rum doğal gazının, doğal gaz sıvılaştırma terminali yerine başka ülkelere ihraç edilme yolunu almakta olduğunun görüldüğü yorumunda bulundu.

Gazete, bu durumun Rum Enerji Bakanı Lakkotripis’in dünkü açıklamalarından ortaya çıktığı yorumunu yaptı.

Politis ise “Mısır Waiting List’te” başlıklı haberinde, Rum kesiminin ilgili alıcılarla görüşecek ve doğal gaz satışı için bunların karşısında bağlayıcı pozisyonda olmadığını yazdı ve bunun yeniden Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in Mısır’daki temaslarından ortaya çıktığını kaydetti.

Lakkotripis’in Mısırlı muhatabını, Rum kesiminin Kahire’yle Rum doğal gazının olası satışıyla ilgili olarak bu yılın sonunda görüşecek pozisyonda olacağı konusunda bilgilendirdiğini izah eden gazete, Lakkotripis’in işbirliğiyle ilgili kapıyı açık bıraktığını belirtti.

Ürdün’ün de Rum doğal gazını satın almak için resmen ilgili gösterdiğini ifade eden gazete, kısa zaman içerisinde, hükümet düzeyindeki ilk temasların gerçekleştirilmesinin beklendiğini ekledi.

Simerini gazetesi ise habere “Çıkacak Sonuçlardan Sonra Doğal Gaz Satışı… ENI-KOGAS’ın İlk Sondajı Mısır’a Doğal Gaz Satışıyla İlgili Görüşmeleri Belirleyecek- Enerji Bakanı Terminalin Öncelik Olduğunu Söylüyor” başlıklarıyla yer verdi.