Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, İtalyan-Kore konsorsiyumu ENI-KOGAS’ın Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki 9’uncu parselde “Onasagoras” adı verilen yatakta yaptığı araştırma sondajına ilişkin iyimserliğini dile getirirken, yine de “ellerinde küçük sepet tuttuklarını” söyledi.

Alithia gazetesi “Küçük Sepet Bol İyimserlik” başlığıyla verdiği haberinde, Lakkotripis’in enerji konulu bir etkinlikte yaptığı konuşmasını aktardı.

Habere göre, ENI-KOGAS’ın ilk sondajının, araştırma programının devamlılığı açısından önemi olduğuna vurgu yaparak, olumlu sonuçlar elde etme yönündeki beklentisini dile getiren Lakkotripis, “Ancak küçük sepet tutuyoruz” dedi.

ENI-KOGAS’ın araştırma programında en az dört araştırma sondajı bulunduğunu ifade eden Lakkotripis, Onasagoras yatağının ilk sonuçlarının Aralık ayı içerisinde çıkmasının beklendiğini söyledi.

“Bu ilk sondaj devamlılık açısından önemli olacak, çünkü bize sadece Onasagoras yatağında neyin bulunduğunu göstermeyecek; bölgenin tüm jeopolitik yapısıyla ilgili veriler de verecek” diyen Lakkotripis, doğal gaz miktar ve kalitesinin konsorsiyumun araştırma programının da nasıl devam edeceğini belirleyeceğini belirtti.

Lakkotripis, doğal gaz bulunmaması ihtimali de dahil, her şeyin mümkün olduğundan söz etti.

“Daha büyük keşifler olmasını umuyoruz, ancak tabiî ki küçük sepet tutacağız” diyen Lakkotripis, araştırmalar konusunda başarısızlık olasılığının, başarı olasılığından daha büyük olduğunu belirtti.

Bu konuda izlenen uygulamanın bu olduğunu söyleyen Lakkotripis, ENI şirketinin dünya çapında yüzde 50 başarısının olduğuna işaret etti.

Lakkotripis, yatakta ne olduğunu öğrenmeye ulaşılmazsa, hemen sonuçlar çıkarılmaması gerektiğini belirterek, önlerinde, doğru kararlar alınmasına izin verecek veriler olana kadar tutarlı olmaları gerektiği üzerinde durdu.

12’nci Parsel’deki Afrodit yatağına da değinen Lakkotripis, daha çok çalışma gerektiği, çünkü dört farklı depoya ayrılmış olduğunu söyleyerek, yapılan her iki sondajda kesin doğal gaz miktarının ne olduğunu tam olarak bilmediklerini belirtti.

Vizyonlarının (Güney) Kıbrıs’ın, bölgedeki jeopolitik istikrar ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunarak Doğu Akdeniz’de enerji merkezi haline gelmesi olduğunu söyleyen Lakkotripis, bu vizyonda başarıya ulaşma stratejisinin; hizmet veren şirketlerin cezbedilmesi, doğal gaz ya da petrolden istifade edilmesi ve ihracatı olmak üzere üç eksende hareket ettiğini anlattı.

Öte yandan Fileleftheros gazetesine göre Lakkotripis, Afrodit yatağında miktarların teyit edilmese de büyük olduğunu belirterek, nihai rakamın 4-4,5 trilyon ayak küp olacağının hesaplandığını belirtti.

Lakkotripis, bir trilyon ayak küpün Güney Kıbrıs’ın 30-35 yıl enerji ihtiyacını karşılayabileceğine de işaret etti.