Kathimerini gazetesi, İstanbul’da yaşananlara, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un “gafının” neden olduğunu belirtti.

Kathimerini gazetesi, “BM Genel Sekreteri’nin Gafı Krize Neden Oldu” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri Ban’ın, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul’da yaptığı görüşmeye ve Akıncı ile Anastasiadis arasında geçtiğimiz cuma günü yapılması planlanan görüşmenin iptal edilmesine kadar uzanan gelişmelere geniş bir şekilde yer verdi.

İstanbul’daki zirve çerçevesinde gerçekleştirilen yemeğin BM’nin sorumluluğunda olmadığını yazan gazete, Türk yetkililerin, BM’ye, yemeği, “sınırlı sayıda katılımın olacağı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasidis’in de davet edileceği” yönünde tasvir ettiğini belirtti.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, BM Genel Sekreteri Ban ile gerçekleştirdiği görüşmede, Kıbrıs sorunundan söz edildiği zaman, Ankara’nın, Ban’ın çabalarını desteklediğini, yemekte Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da yer alacağını ve birlikte konuşma imkanı bulacaklarını ifade ettiğini belirten gazete, Ban’ın, danışmanlarının kendisini Kıbrıs sorununda ilişkin gelişmeler konusunda bilgilendirmemesi nedeniyle, buna olumlu yanıt verdiğini yazdı.

Gazete bunun ardından yaşanan gelişmelere atıfta bulunarak tüm bu olanların, nihayetinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin veya Genel Sekreterliğin, başka bir yetkilisinin planının olmadığını, ancak bu olanları kontrol altına almalarının mümkün olduğunu, zira  Ban’ın Erdoğan’a yönelik taahhüdünü öğrendiklerinde ve özellikle de Rum tarafının uyarılarının ardından, bunun  müzakerelere yönelik olumsuz etkilerini Ban’a söyleyebileceklerini belirtti.

Gazete ayrıca Güney Kıbrıs’ın BM ile olan ilişkilerinde ayrıca Akıncı-Anastasiadis ilişkisindeki krizin ve İstanbul’da olanların, “Barbaros” gemisinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisine girmesiyle yaşananların tekrarlandığı görüntüsünü verdiğini de savundu.

Kathimerini gazetesi “Akıncı’nın İstanbul’daki Mevcudiyeti İyi Planlanmış” başlıklı bir başka haberinde, Türk tarafının, Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, (Türk tarafınca nitelendirilen) “aşırı” tepkisine ilişkin şaşkınlığını gizlemediğini yazdı.

Gazete, Kıbrıs sorununda Türk stratejisini yakından takip eden kendi kaynaklarına atıfta bulunarak, Türk tarafının, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı liderliğinin son faaliyetleri karşısında, Kıbrıs Rumlardan “ihtiyatlı bir tepki” beklediğini belirtti.

Habere göre aynı kaynaklar, Türk tarafının, müzakerelerin kesilmesini de hiçbir durumda beklemediğini, müzakerelerdeki olumsuz havaya karşın Türk tarafının ayrıca, Kıbrıs sorununun nihai çözümü için yolun açılmasına neden olacak gelişmelerin kısa zaman içerisinde ortaya çıkacağına da inandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, Kıbrıs sorununda karışıklığa neden olan  İstanbul ziyareti konusunda  Türk tarafı kaynaklarının sessizliğini koruduğunu, geçtiğimiz hafta sonuna kadar görüşlerini ortaya koymaktan kaçındıklarını yazan gazete, Kıbrıs Türk liderliğinin ise sınırlı açıklamada bulunduğunu belirtti.

Gazete aynı haberinin içerisinde ayrıca Akıncı’nın İstanbul ziyaretine ilişkin iki soruyu da gündeme getirdiğini, bunlardan bir tanesinin “Akıncı’nın İstanbul ziyaretinin nasıl şekillendiği” diğerinin ise “Türk tarafının hangi nedenden dolayı böyle bir inisiyatifi üstlendiği” şeklinde olduğunu yazdı.

Gazete Ankara ve KKTC’deki, isminin açıklanmamasını isteyen kaynakların bu sorulara yanıt bulunması konusunda yardımcı olduğunu ve önemli bilgiler verdiğini belirtti. 

Türk tarafının, Kıbrıs sorunundaki yeni hareketinin perde gerisinin ne olduğu şeklindeki soru üzerine Kıbrıs Türk tarafının, Akıncı’nın ziyaretinin son anda olduğunu ima ettiğini yazan gazete bu iddianın doğru olup olmadığı sorusuna karşılık, gazetenin bilgilerinin, “Akıncı’nın bu faaliyetinin, Türk tarafının önemli birimlerle işbirliğiyle uzun zamandan beridir yapılan iyi düşünülmüş bir planının parçasını teşkil ettiği” yönünde olduğunu savundu.

Türk tarafının ayrıca müzakerelerin hızlandırılmasını da istediğini yazan gazete aynı haberinin içerisinde, elde ettiği bilgiler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, BM Genel Sekreteri ile görüşmesine atıfta bulunarak, görüşmeye dair sızan ilk bilgilerin, Kıbrıs Türk tarafının, ileriki aylarda çözüm için yol açacak dar çerçevelerle birlikte bir  zaman takviminin empoze edilmesi arzusunu dile getirdiği şeklinde olduğunu belirtti.

KIBRIS SORUNU: “CAM ÇATLADI”

Fileleftheros gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, Kıbrıs sorunundaki gelişmelere atıfta bulunarak güveninin kaybolduğunu ve camın çatladığını, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin, başrol oyuncularının, birbirlerine güvensizliğiyle yeni bir aşamaya girdiğini yazdı.

İstanbul’da yaşananların ardından, krizin etkisini yitirmesine karşın, bu olayın nerdeyse kopmaya neden olduğunu da yazan gazete Anastasiadis’in, BM’nin davetlisi olsa bile,  İstanbul’da bulunmasının bir çok tehlike ve risk içerdiğini belirtti.

İstanbul’da yaşanan sürece geniş bir şekilde yer veren gazete bu olayın ardından, sürece dair üç iz bıraktığını, bunlardan birincisinin, Rum tarafının Eide’ye güven duymaması, Kıbrıs Rum tarafının, Akıncı’nın Türk tarafının KKTC’nin yükseltilmesi çabasına ağırlık verdiğini düşünmesi, üçüncüsünün ise, Türk tarafının “blame game” oyununa başlaması, Kıbrıs Rum tarafını “aşırı tepki vermek ve süreci geciktirmekle” suçlaması olduğunu yazdı.

MÜZAKERELER  “BEKLEMEDE”

Kathimerini gazetesi, Güney Kıbrıs’ın, İstanbul’daki olanların sonucunda, hafta içerisinde yapılacak olan görüşmeyi iptal ederek BM’ye kendi mesajlarını göndermeye karar verdiğini belirtti.

Habere göre Rum Başkanlık kaynakları bu olayın, müzakerelerin iptal edilmesi için bahane olarak kullanıldığına dair suçlamaları da şiddetle ret etti.

Gazete Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, BM Genel Kurul Başkanlığı adaylığı seçimi için salı günü New York’a ayrıca Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in de 1-10 Haziran tarihlerinde ABD’ye gidecek olmasına bağlı olarak müzakerelerin bu dönemde beklemeye geçeceğini yazdı.

Habere göre Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, New York’ta BM merkezinde, olayın netlik kazanması için Genel Sekreter Ban’ın Büro Müdürü Edmond Mulet ile bir araya gelecek.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ise 7-14 Haziran tarihlerinde (Mavroyannis’in adaylığını ileriye götürmek için) New York’ta olacak.

Bir Hükümet kaynağı yaptığı açıklamada Rum tarafının, 2016 yılı sonuna kadar Kıbrıs sorununda bir anlaşmaya varılması için her türlü niyete sahip olduğunu netleştirmek istediğini bunla birlikte söz konusu tarihin sadece kendilerine bağlı olmadığını, BM’nin Ankara gidişatına yönelik inisiyatif alması gerektiğini belirtti.

“CENTİLMENLİK ANLAŞMASI”

Öte yandan Alithia gazetesi, bazı kaynaklara dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in perşembe günü sosyal içerikli etkinlik çerçevesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yapacağı görüşmede, çerçeve dışı herhangi bir faaliyetin yeniden yapılmayacağına dair centilmenlik anlaşması talep edeceğini ileri sürdü.

Anastasiadis’in, perde gerisinde diğer tarafı sinirlendirecek herhangi bir faaliyette bulunulmaksızın işbirliği ve görüş birliği içerisinde yoğun müzakereleri sürdürmeye hazır gözüktüğünü yazan gazete İstanbul’da yaşananların ardından liderlerin ilk kez perşembe günü bir araya geleceğini de anımsattı.

Simerini gazetesi, İstanbul’daki krizin aşılmasına karşın, iki lider ve müzakereciler arasındaki yeni görüşmelerin henüz belirlenmediğini, bu durumun, Anastasiadis’in Avrupa Halk Partisi kurultayı için Lüksemburg’a gidecek olmasıyla da izahat edilebileceğini yazdı.

HRİSTODULİDİS ULUSAL KONSEY KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPTI

Alithia gazetesine göre Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Anastasiadis’in, yakın zaman içerisinde Ulusal Konsey’e ilişkin kararını vereceğini açıkladı.

Anastasiadis’in konu hakkında mecliste temsili bulunan partileri bilgilendireceğini ve Ulusal Konsey’e ilişkin tüm sürecin nasıl ilerleyeceğinin ortaya çıkacağını belirten Hristodulidis, Anastasiadis’in kararlarının esas kriterinin Ulusal Konsey’in etkili işleyişi olduğunu da ifade etti.