“KIBRISLI TÜRKLERE SALDIRILAR IRKÇI, İNSAN HAYSİYETİNİ ZEDELEYEN DAVRANIŞLARDIR”

“YAPILAN ELEŞTİRİLER EĞİTİM SİSTEMİMİZE VE SİSTEMİN BUNCA YIL GENÇLERİMİZİN KİŞİLİĞİNİN ŞEKİLLENMESİNE YAPTIĞI KATKIYAYDI”

 Rum Eğitim ve Kültür Bakanı Kostas Kadis, Rum öğrencilerin 16 Kasım’da düzenledikleri protesto yürüyüşleri sırasında KKTC plakalı araçlara saldırıp 3 Kıbrıslı Türkü yaralamalarını “ırkçı, insan haysiyetini zedeleyen” davranışlar olarak niteledi ve “vatanımızı kurtarma ve yeniden birleştirme çabasına olumsuz etkileri kesindir” dedi.

Politis’in, “Eğitimimiz Barışı Teşvik Edecek” başlığıyla aktardığı söyleşide Kadis, Kıbrıslı Türklere saldırılarla ilgili kendisine ve bakanlığına yapılan eleştiriler hatırlatıldığında, bakanlığının veya şahsının icraatlarının değil Rum eğitim sisteminin ve sistemin bunca yıl Rum gençlerin kişiliğinin şekillenmesine yaptığı katkının eleştirildiğine dikkat çekti.

“BU EĞİTİM YILININ BAŞINDA ‘IRKÇILIK VE KİNLE MÜCADELE İÇİN İNİSİYATİF’ UYGULAMASI BAŞLATTIK”

Kadis, Bakanlığının, kin ve ırkçılığa karşı tavır ve davranış işlenmesi gereğini teslim ederek bu eğitim yılının başında - saldırı olaylarından önce- Avrupa Konseyi’nin kin söylemine karşı seferberliği çerçevesinde ırkçılıkla ve kinle mücadele için inisiyatif  geliştirme uygulamasına başladığını, halen okullarda bu yönde birçok faaliyet yürütüldüğünü söyledi.

Faaliyetlerin neler olduğu sorusuna karşılık “Örneğin öğretmenlere yönelik ‘Barış Kültürü İçin Eğitim’ konulu Tarihi Diyalog ve Araştırma Kulübü programına destek veriyoruz. Program UNESCO tarafından belirlenen ‘Barış için Eğitim’ ilkelerine dayanıyor ve öğretmenlerimizden çok olumlu tepkiler aldı” dedi.

Kadis Rum okullarının 7’sinde halen “Irkçılığa Karşı Davranış Kuralları ve Irkçı Vakaları Saptama ve Yönetme Kılavuzu”nun pilot uygulama şeklinde uygulandığına ve olumlu sonuçlar aldıklarına dikkat çekti.

“EĞİTİM TEKNİK KOMİTESİ OLUMLU, SOMUT ÖNERİLER SUNDUK”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in son görüşmelerinden sonra yapılan Eğitim Teknik Komitesi kurulması açıklamasıyla ilgili değerlendirmesi sorulduğunda , çok olumlu bulduğunu söyleyen Kadis, bakanlık olarak halen “Kıbrıslı Türklerin ve Rumların karşılıklı fayda sağlayacağı, ortak geleceği sağlam temeller üzerine kurma vizyonu ve isteğini yansıtan bir dizi somut öneri sunduğunu söyledi.

Kostas Kadis, “Barış eğitimi, hem geniş eğitim politikası düzeyinde hem de öğretmenler ve öğrenciler arasında uygulanabilir. Dikkatimizi  gerilim kaynağı olmayan konulara yoğunlaştırarak halen okullarımızda uygulanan  iyi örnekleri teati edebiliriz” dedi.

GRİVAS SIĞINAĞINA GEZİ GENELGESİ “ÇARPITILDI”

Kadis’e, öğrencilerin Grivas’ın sığınağına götürülmesiyle ilgili okullara gönderilen genelge de soruldu.  “Bu konunun çarpıtılması için yoğun bir çaba harcanıyor, bu çabanın devam etmesini istemiyorum” diyen Kadis özetle şunları ekledi:

“Sadece şunu izah etmek isterim ki, bahse konu genelge Bakanlığın, maksatlı olarak ima edilen söz konusu yere götürülmesiyle ilgili değil. EOKA Tarihi Anı Konseyi tarafından önerilen, EOKA mücadelesiyle bağlantılı onlarca yere, zorunlu değil, mümkünse ziyaretler yapılmasıyla ilgilidir. Bu gezi alanları listesinde Afksentiu’nun sığınağı ve mücadeleyle bağlantılı diğer birçok yer var.

Şunu da vurgulamak isterim ki okullarda öğrencilere okutulan malzemede yasadışı EOKA-B örgütünün faaliyetleri açıkça kınanıyor.”