“KORMAKİTİS TRUST” İNİSİYATİF ÜSTLENDİ

 Koruçam’da (Kormakiti) yasadışı olarak faaliyet gösteren oduncuların, ayrıca kemirgenler ve geviş getiren hayvanların harnup ağaçlarına büyük zararlar verdiği, “Kormakiti Trust” adlı sivil toplum örgütünün ağaçların korunması için inisiyatif üstlendiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Koruçam’da Harnup Ağacı Yağması... Yasadışı Oduncular Keresteleri Özgür Bölgelere Götürüyor... Kormakiti Trust Ağaçların Kurtarılması İçin Faaliyet Üstleniyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, Koruçam’daki harnup ağaçlarının kolay kazanç uğruna yok edildiğini iddia etti.

Kaçak oduncuların ağaçların kerestelerini aldıklarını ve geçişlerine izin verilmeyen geçitlerden Güney Kıbrıs’a götürdüğünü savunan gazete, Kormakiti Trust örgütünün kaybolmakta olan harnup ağaçlarını kurtarmak için inisiyatif üstlendiğini yazdı.

Kaçak oduncular dışında, harnup ağacı yıkımının temel nedeninin kemirgenler ve geviş getiren hayvanlar olduğunu belirterek, özellikle farelerin büyük tahribatlarda bulunduğunu ve ağaçların kurumasına neden olduğunu aktaran gazete, farelerle mücadelede kullanılacak ilaçların finanse edilmesi için (Rum) Tarım Dairesi’yle temasların olduğunu aktardı.

Gazete “Kormakiti Trust”ın gösterdiği çabaya Kıbrıs Türk ve Rum çevre örgütlerinin de müdahil olacağını belirtti.

Köyde yaşayanlar ve ziyaretçilerin yasadışı davrananları şikayet etmeye cesaretlendirilmesinin hedeflendiğini kaydeden gazete (örgütün çalışmaları çerçevesinde) ilk adım olarak yıl sonuna kadar bir koruyucunun atandığını; yeni yılda nitelikli bir koruyucunun istihdam edilmesi için de kaynak bulma sürecinde bulunulduğundan söz etti.

Gazete ayrıca tahrip edilen bölgelerin canlandırılması için düzenli fidan dikilmesine, ağaç sayım-kaydının yapılmasına karar verildiğini aktardı.

Habere göre “Kormakiti Trust” örgütünden Napoleon Terzi, örgüt üyelerinin özellikle Maronitlerden oluştuğunu, ancak Kıbrıslı Türkler, Rumların ve diğer milletlerden kişilerin da üye olabileceğini belirtti.