Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, Kıbrıs sorununa bulunacak “gerçek” çözümün, “Büyükada” ismiyle andığı Kıbrıs’tan “Türk askerinin tamamen çekilmesi ve garanti sisteminin tasfiyesi ile olabileceğini” iddia etti.

Politis’in haberine göre Kocas, “Real News” isimli Yunan gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye’deki son gelişmelerin, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri’nin “demokratik barış sağlayıcısı ve adil bir çözümün uygulanmasının garantörü olamayacağı, her türlü anlaşma için tehlike olacağı” yönündeki Yunan tezini “haklı çıkardığını” iddia etti.

Türkiye’deki gelişmelere de değinirken “içteki krizin devletlerarası ilişkilere yayılmaması” dileğinde bulunan Kocas “Erdoğan döneminde, uluslararası hukuk ihlalleri olmasına rağmen, Yunanistan aleyhine herhangi bir sıcak gelişme yaşanmadı” dedi, özetle şunları ekledi:

“Yunanistan darbenin her türüne karşıdır. Darbecilerin, ne kadar eleştirilirse eleştirilsin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumlarına karşı yönelmiştir. Türkiye’nin daha çok demokrasiye ihtiyaç duyduğuna inanıyorum. İç ihtilafın galipleri, mağluplarına karşı büyüklük göstermelidir. AB Türkiye’ye Avrupai, siyasi ve hukuki kültür sergileme, galiplerin itidalli davranmasına ve idam cezasını geri getirmemeye çağırdı.”