Yunanistan’da temaslarda bulunan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dün Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’la görüştü.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Samaras’la gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Kiprianu, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) sismik araştırmalarının ardından patlak veren gerginliğin azaltılmasına ilişkin önerileri dile getirdiğini, Samaras’ın da bu önerileri ilginç bularak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le paylaşacağını söylediğini aktardı.

Kiprianu, Yunanistan’da gerçekleştirdiği tüm temaslarda hakim ortak görüşün, krizin ortadan kalkması için diplomatik alanda Türkiye’ye baskı yapılmasını sağlamak olduğunu belirterek partisinin Anastasiadis’in, Türkiye Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarını tanıyana kadar müzakerelere katılmama yönündeki kararını desteklediğini vurguladı.

Kiprianu, Türkiye’nin güneydoğu Akdeniz’deki enerji gelişmelerinde söz sahibi olmayı arzuladığını iddia ederek “bu konuda kendi tezlerini kabul ettirmek için Kıbrıs’ta olay dahi çıkarmaya ve ardından da baskı uygulama hazır olduğunu” öne sürdü.

Kiprianu ayrıca, eski Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasında, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında deniz alanlarını belirleyen bir anlaşmanın mevcut olduğunu, Anastasiadis’in bu anlaşmayı Türkiye’nin gündemine getirebileceğini belirtti.

“Eğer Türkiye Kıbrıslı Türklerin haklarını gerçekten desteklemek istiyorsa, bu anlaşma bunu yapmaktadır” şeklinde konuşan Kiprianu, bu görüşünü Anastasiadis’e ilettiğini, Anastasiadis’in de öneriyi inceleme sözü verdiğini sözlerine ekledi.