AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Perşembe gecesi bir araya geldikleri yemek ve burada ne kararın alındığı konusunda bir bilgilerinin olmadığını söyledi.

Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesine röportaj veren Kiprianu, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Görüşmelerin yeniden başlamasının zor olduğunu söylediği hatırlatılarak, Perşembe günü yaşananların nereden kaynaklandığının sorulması üzerine Kiprianu, basına yapılan açıklamalar dışında Anastasiadis’ten herhangi bir bilgi almadıklarını belirtti.

Yemeğin olacağı ve kararların alınacağı konusunda da bilgilerin olmadığını ifade eden Kiprianu, bu konuda açıklama yapmadan önce Anastasiadis’ten bilgi almalarının daha doğru olacağını söyledi.

Önceki günlerde müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini vurguladıklarını anımsatan Kiprianu, Kıbrıs sorununun çözülmesinin başka bir yolunun olmadığını belirtti.

Kiprianu, önemli olanın görüşmelerin özlü olması ve ilkelerinden geri adım atmamaları olduğunu vurguladı.

“Akıncı-Anastasiadis anlaşmasının bizi bir çözüme hiç olmadığı kadar yaklaştırdığı varsayılabilir mi?” sorusu karşısında Kiprianu, kimsenin sonucun ne olacağını öngöremeyeceğini söyledi.

Çok zor bir dönemin söz konusu olduğuna işaret eden Kiprianu, bunun sonunda olguların nereye gittiğinin görüleceğini belirtti.

Kiprianu, anlaşma olursa, çözüme referandumda halkların karar vereceğinin unutulmaması gerektiğini de vurguladı.

Mont Pelerin’deki ikinci zirvede başarısızlığa uğranmasının nedenlerinin sorulması üzerine Kiprianu, sorumluluk yükleme sürecine girmek istemediğini belirterek, sadece Akıncı’nın ilk hafta söylediklerini ikinci hafta da tekrar ettiğini söyleyebileceğini ifade etti.

“Akıncı’nın geri adım atma meselesinin bulunduğu” yorumu üzerine Kiprianu, Akıncı’ya karşı böyle bir polemiği haklı bulmadığını belirtti.

Kiprianu, önemli olanın, Mont Pelerin’de ne olduğunda kalmak yerine, nasıl ilerleneceği  olduğunu söyledi.

Anastasiadis’e sunacakları bir planlarının olup olmadığı sorusuna karşılık ise Kiprianu, Anastasiadis’e bir öneri değil de bir görüş sunduklarını söyledi.