Lefkoşa, 21 Eylül 14 : Rum İstihbarat Teşkilatı (KİP) Başkanı Andreas Pendaras, KKTC’nin, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyelerinin olası dolaşımına yardım edebileceğini iddia etti.

Kathimerini gazetesinde yer alan söyleşisinde Pendaras, IŞİD üyelerinin Kıbrıs’a, seyahat paketleriyle Avrupalı vatandaş gibi giriş yapabileceğini ve geçiş kapıları veya ara bölgedeki bazı noktalar aracılığıyla KKTC’ye geçebileceklerini, oradan da Türkiye’ye giderek, “İslam Devleti” operasyonları yapılan Suriye ve Irak’a geçebileceklerini iddia etti.

Bu durumun, IŞİD üyelerinin tanınmasını ve dolaşımının önlenmesini zorlaştırdığını kaydeden Pendaras, KİP’in bu konuyla alakalı diğer istihbarat birimleriyle sıkı işbirliği içerisinde olduğunu belirtti.

Geçmişte, IŞİD sempatizanı olan Avrupalı vatandaşların, adayı ara istasyon olarak kullanma girişiminde bulunduklarını söyleyen Pendaras, aldıkları istihbarat doğrultusunda hareket ederek, bu kişilerin adaya girişini yasakladıklarını ve ülkelerine geri gönderildiklerini ifade etti.

Pendaras, KKTC’de IŞİD yuvaları bulunup bulunmadığına dair net bir bilgiye sahip olmadıklarını; ancak bilgi edinmeye çalıştıklarını, çünkü gelecekte, KKTC’nin tanınmayan bir devlet olmasından, Avrupa kanunlarının geçerli olmamasından ve KKTC nüfusunun Müslüman olmasından dolayı böyle bir durumla karşılaşma olasılığının bulunduğunu öne sürdü.

Habere göre Pendaras, KİP olarak, IŞİD’in adayı Avrupa’ya veya Avrupa’dan dolaşım için istasyon olarak kullanmamasına yönelik büyük bir ciddiyetle çalıştıklarını söyledi.

(GE/KAR)