Rum hükümetinin, 1974 öncesi İngiltere’de yaşayan bir Kıbrıslı Türk’ün, Larnaka’daki Piyale Paşa caddesinde bulunan iki taşınmazı için dava açmasından dolayı, bahse konu taşınmazların birinin istimlâk edilmesini tercih ettiği haber verildi.

Politis gazetesi konuyla ilgili haberi “Kıbrıslı Türklerle Dostane Anlaşmalar Yapmak Devletin Yükümlülüğü- Kullanım Kaybı (Mahrumiyeti) Tehdidi” başlıklarıyla yayımladı. Haberde, Rum hükümetinin, Güney Kıbrıs’ta taşınmazı bulunan Kıbrıslı Türklerle dostane anlaşmalara varma politikasını sona erdirme konusunda ilan ettiği niyetine rağmen, Kıbrıslı Türk mal sahibinin kullanım kaybı için tazminat talep etmesi “korkusuyla”, hakikatin, Kıbrıslı Türk taşınmazının istimlâk edilmesini zorunlu kıldığını yazdı.

Rum İçişleri Bakanlığı’nın, Bakanlar Kurulu’na, 1974 öncesi İngiltere’de yaşayan bir Kıbrıslı Türk’e ait olan taşınmazın istimlâk edilmesi hedefiyle 320 bin Euro ödeme yapılmasını önerdiğini kaydeden gazete, devletin, Kıbrıslı Türk’ün Larnaka Kaza Mahkemesi’nde açtığı davayla karşı karşıya bulunduğunu belirtti.

Bahse konu Kıbrıslı Türk’ün, Larnaka Kaza Mahkemesi’nde dava açarak, manevi tazminat ve yasal giderler için neredeyse yarım milyon Euro tutarında tazminat talep ettiğini izah eden gazete, Kıbrıslı Türk’ün bir taşınmaza daha sahip olduğunu ve bununla ilgili olarak da Güney Kıbrıs’taki “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği” aleyhinde bir dava açıldığını belirtti.

Kıbrıslı Türk’e ait iki taşınmaz üzerinde de evler bulunduğunu ve bunların 1980’li yıllarda göçmenlere tahsis edildiğini kaydeden gazete, evlerden birinin, başlangıçta evin tahsis edildiği ve daha sonra hayatını kaybeden göçmenin bir yakını tarafından yasadışı olarak tutulmakta olduğunu ifade etti.

Ölen göçmenin yakınının, evin kendisine tahsis edilmesi için İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunduğunu da yazan gazete, Kıbrıslı Türk mal sahibinin, mülküyle ilgili kullanım kaybının 600 bin Euro’dan fazla olduğunu yazdı.

Rum İçişleri Bakanlığı’nın önerdiği 320 bin Euro’luk istimlâk bedeline, 20 bin Euro’luk mahkeme masraflarının da eşlik ettiğini yazan gazete, istimlâk bedelinin Tapu Dairesi, mahkeme masraflarının da Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk Malları Fonu tarafından ödeneceğini belirtti.

Kıbrıslı Türk’ün taşınmazının istimlâk edilmesi önerisinde bir sonuca varılması için İçişleri Bakanlığı’nın Hukuk Dairesi’nin görüşünü göz önüne aldığını kaydeden gazete, Hukuk Dairesi’nin, taşınmazların göçmenler tarafından iadesi için kanun hükmünde bir kararname yayınlandığı konusunda bilgilendirmede bulunduğunu ifade etti.

Kıbrıslı Türk’ün kullanım kaybından kaynaklanan tazminatta ısrarcı olması yüzünden, devletin yargı dışı bir çözüme ulaşma çabasıyla kullanım kaybından kaynaklanan miktarı ödemekten kaçınmak için, taşınmazlardan birini istimlâk etme suretiyle satın alma yönünde ilerlemeye karar verdiğini anlatan gazete, taşınmazlardan birinin piyasa değerinin (aynı zamanda istimlâk miktarının) şu an 320 bin Euro olduğunu yineledi.

Gazete, Kıbrıslı Türk’ün 2007 yılında taşınmazını talep etme mücadelesine başladığı zaman, bunun değerinin çok daha büyük olduğuna da dikkati çekti.

Öte yandan haberde, 1974 öncesi İngiltere’de yaşayan Kıbrıs Türk mal sahibinin, taşınmazların diğer mirasçılarının mallar üstündeki haklarından vazgeçmelerinin ardından Rum mahkemesine gittiğini çünkü diğer mirasçıların KKTC’de yaşamakta olduğunu ekledi.