Güney Kıbrıs’ta yaşam şartları ve ekonomiyle ilgili yapılan bir ankette, katılımcı Kıbrıslı Rumların, yaşamlarının iyi olduğunu belirtirken, durumun kötü olduğu değerlendirmesinde bulundukları belirtildi.

Simerini gazetesi “Ekonomi Konuları Endişe Kaynağı” başlığıyla verdiği haberinde, IMR ve Lefkoşa Üniversitesi’nin Temmuz ayında 18 yaş ve üstü 500 kişiyle ekonomi konularında yaptığı ankete yer verdi.

Vatandaşların yarısından fazlasının Güney Kıbrıs’ta durumu genel hatlarıyla kötü olarak değerlendirdiğini belirten gazete, bu olumsuz görüntünün, yaşamdan memnuniyetle ilgili soru sorulduğunda olumluya dönüştüğünü belirtti.

Habere göre “Genel hatlarıyla Kıbrıs’taki durumun iyi mi, kötü mü olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusuna karşılık, katılımcıların yüzde 54’ü “kötü”, yüzde 39’u “iyi” ve yüzde 7’si “orta” yanıtını verdi.

Ancak yanıtlarda nesiller arasında farklar olduğuna dikkat çeken gazete,  18-24 yaşlarındaki 10 Kıbrıslı Rum’dan 6’sının durumu “iyi”, 65 yaş ve üstündeki Kıbrıslı Rumların yüzde 68’inin ise durumu “kötü” olarak nitelendirdiğini aktardı.

“Genel olarak bugün yaşamınızdan memnun musunuz?” sorusu karşısında ise katılımcıların yüzde 63’ünün “memnunum”, yüzde 37’sinin ise “memnun değilim” dediğini aktaran gazete, gençlerde memnuniyet oranının daha yüksek olduğunu belirtti.

Habere göre 18-14 yaşlarındakilerin memnuniyet oranı yüzde 77 iken, 25-44 yaşlarındakilerin yüzde 63, 45-64 yaşlarındakilerin yüzde 64 ve emeklilerin ait olduğu gurubunsa yüzde 55 şekildedir.

Gelecek konusunda iyimserlik sorgulandığında, katılımcıların yüzde 43’ünün “epeyce iyimser” yüzde 20’sinin “iyimser”, yüzde 23’inin “epeyce kötümser” ve yüzde 14’ünün de “kötümser” dediğini aktaran gazete, yaşam kalitesinden memnuniyete ilişkin soru karşısında ise katılımcıların yüzde 49’unun “oldukça”, yüzde 30’unun “az”, yüzde 13’ünün “çok” ve yüzde 8’inin “hiç” yanıtını verdiğini kaydetti.

Habere göre “Bugün kişisel olarak sizi meşgul eden sorunlar nelerdir?” sorusu karşısında verilen yanıtlar ve oranlar şu şekildedir:

Ekonomik sorunlar: yüzde 52
Kıbrıs sorunu nedeniyle güvensizlik: yüzde 30
İş bulma: yüzde 27
Yaşam kalitesi: yüzde 18
Sağlık sistemi: yüzde 16
Eğitim: yüzde 10
Suç olayları: yüzde 7

Öte yandan “Bugün çocuklarınızla ilgili sizi meşgul eden sorunlar nelerdir” sorusuna ise verilen yanıtlar ve oranlar şöyledir:

İş bulma: yüzde 58
Ekonomik sorunlar: yüzde 23
Eğitim: yüzde 18
Yaşam kalitesi: yüzde 17
Suç olayları: yüzde 6
Sağlık sistemi: yüzde 5
Kıbrıs sorunu nedeniyle güvensizlik: yüzde 5